Bagel házilag - Remek reggeli
A bagel formáját tekintve olyan, mint egy fánk, de íze inkább egy kalácshoz hasonlít. Általában szendvicsként funkciónál, de köretként is adható.
Hozzávalók
- 50 dkg finom búzaliszt
- fél csomag élesztő
- 2 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- só
- kevés vaj és liszt
- 4 ek. Langyos víz
Elkészítés
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot, egy kevés vizet és simára keverjük. Letakarva 20 percig pihentetjük. A vajat a tejjel mikróba tesszük. Felverjük a tojásokat, beleöntjük a tejet, és hozzáadjuk a 2 evőkanál cukrot és egy csipet sót. Összegyúrjuk és egy órán át pihentetjük. Ezután 14 részre osztjuk és megformázzuk a bageleket. 3 liter vizet sóval és 1 dkg cukorral felforralunk. Ha már forró, belemártjuk a tészta karikákat. Ha lecsöpögtek, egy kivajazott tepsibe helyezzük őket, megkenjük tojássárgájával és 25 percig, 190 fokon sütjük.