Angol almatorta - Egészséges édesség
Kissé hasonlít az almás pitéhez, de ez egy sokkal édesebb sütemény. A külleméről nem is beszélve.
Hozzávalók:
- 250 g búzaliszt
- 150 g hideg vaj
- 36 g kristálycukor
- 2 evőkanál hideg víz
- Csipet só
- A töltelékhez:
- 750 g hámozott alma
- 1 db citrom
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 54 g kristálycukor
- 15 g étkezési keményítő
- 110 g sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A tésztához az alapanyagokat egy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy órát lefedve a hűtőben pihentetjük. Az almákat hámozás után félbevágjuk, és a csutkát eltávolítjuk, majd felkockázzuk kb. 1,5 x 1,5 cm-es darabokra. A citrom levét rácsavarjuk, a fahéjat, cukrot, keményítőt és a lekvárt az almára tesszük, és alaposan összekeverjük. Itt már előmelegíthetjük a sütőt 180 C-ra.
A tésztát elfelezzük, és az egyik felét kerekre nyújtjuk, majd egy 28 cm-es kerek formát kibélelünk vele, a széleket levágjuk, és félretesszük. Beleöntjük az almás tölteléket, és a tészta másik felét is kinyújtjuk, szintén nagyobbra, mert a leeső részekből készül a díszítése. A kinyújtott tésztával lefedjük az almatölteléket. Amikor a befedtük az almát, a tésztát kézzel rányomkodjuk, simogatjuk, hogy az almák alatta elrendeződjenek, és ne legyen levegős, majd a tenyerünkkel bevizezzük, hogy a díszek rátapadjanak. A díszekhez a maradék tésztát gyorsan összegyúrjuk, és újra kinyújtjuk, majd derelyevágóval 1 cm-es íveket vágunk, és a torta szélére rakjuk.
Középre egy kerek lyukat vágunk, hogy a sütés közben keletkező gőzök távozhassanak, és a lyukat is körberakjuk a csíkkal, a torta maradék részét pedig ötletesen tele lehet rakni tészta díszekkel, én leveleket és almákat szoktam ide készíteni. Az előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Amikor kivettük a sütőből, baracklekvárral megkenjük a tetejét, hogy fényes legyen. Ha langyosan felvágjuk még folyni fog a fahéjas almás szaft, hidegen kicsit könnyebb tálalni.