A tökéletes rakott krumpli - Ahogy édesanyáinktól tanultuk
A rakott krumpli kiadós, könnyen elkészíthető, és viszonylag olcsó étel. Akár előző nap a sütés fázisáig teljesen előkészíthető. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók
- vaj (a tepsi kikenéséhez)
- 1100 g burgonya
- 550 ml tejföl (20% zsírtalmú)
- só
- 6 db tojás
- 200 g kolbász
- 100 g trappista sajt
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A forrásban lévő, enyhén sós vízben körülbelül 15 perc alatt előfőzzük a burgonyát, majd egy szűrőben hagyjuk lecsurogni. Közben szintén nagyjából 15 perc alatt a tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízzel lemossuk, a héját eltávolítjuk, és ezt is felkarikázzuk. A kolbászt is felszeleteljük, valamint a tejfölt nagyon enyhén besózzuk, és kikeverjük. Kivajazunk egy kb 17x25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit és abba rétegezzük a hozzávalókat. Először egy réteg krumpli, majd tojás, kolbász, végül enyhén sózott tejföl. Újra krumpli, tojás, kolbász, és a tejföl jön, végül burgonya, vékony tejföl, és reszelt sajt következik. Légkeverés nélkül 45 percig süssük 180 C-on, majd további 20 percet sütjük 200 C-on. Felvágás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, azonban újramelegítve fogyasszuk!
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!