Ilyen körtebefőttet csak gyerekkorodban ettél – Mutatjuk a tuti receptet
Télen a legjobb csemegéd lesz.
Körtebefőtt
Hozzávalók:
- 1,5 kg körte
- 4 g citromsav
- 8 dl víz
- 30 dkg cukor
- 8 szem szegfűszeg
Elkészítés:
A legjobb körtebefőttet kemény húsú gyümölcsből érdemes készíteni, amihez a körtét megmossuk, meghámozzuk és eltávolítjuk a magházát. Cikkekre vágjuk vagy tetszőleges formára szeleteljük, majd azonnal citromsavas vízbe (1 liter vízhez 1 g citromsav) dobjuk 20 percre, hogy ne barnuljanak meg. Eközben elkészítjük a befőtt levét: a 8 dl vízhez hozzáadjuk a cukrot, a maradék citromsavat és a szegfűszeget, majd felforraljuk. A habot leszedjük a tetejéről. A körtét széles szájú, alaposan kifertőtlenített üvegekbe sorakoztatjuk, ráöntjük a forró levet és légmentesen lezárjuk. Az üvegeket meleg vízzel telt edénybe állítjuk és fokozatosan, kb. 90-95 fokra melegítjük, majd 20-25 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk, végül hagyjuk kihűlni. A befőttet fénytől védett helyen tároljuk, felbontás után pedig hűtőszekrényben tartjuk. Húsok és desszertek tökéletes kiegészítője, hidegen a legfinomabb.