5 mártás, amivel a legegyszerűbb ételekből is királyi lakomát varázsolhatsz
Szószok mindenféle fogásokhoz.
Barnamártás
Hozzávalók:
- 35 dkg vegyes zöldség
- 25 dkg sertéscsont
- 20 dkg csirkeaprólék
- 3 dkg zsír
- 1 nagy vöröshagyma
- fokhagyma
- kakukkfű
- babérlevél
- szalonnabőr
- 5 dkg gomba
- cukor
- 5 dkg paradicsompüré
- 12 dkg liszt
- 1 dl vörösbor
- só
Elkészítése:
A felolvasztott zsírban megpirítjuk a csontot, a csirkeaprólékot, a hagymát és a fokhagymát, közben hozzáadjuk a megtisztított, földarabolt vegyes zöldséget, a fűszereket, a szalonnabőrt és a gombát. Belepirítjuk a cukrot és a paradicsompürét is. Az egészet felöntjük 1 liter leveskockával készített húslevessel, megvárjuk, míg egyszer felforr, ezután lefedve kb. 3 órán át főzzük. Főzés közben száraz barna rántást készítünk. A kész alaplevet leszűrjük, majd forrás közben besűrítjük a rántással. Lassú forralás közben sóval és vörösborral ízesítjük. Tálalás előtt újra átszűrjük.
Tipp:
Alapmártásként mártásokhoz használhatjuk, de raguk, vadak és más húsos ételek kitűnő kiegészítője is.
Fotó: Instagram.com/ambrus.szita.katka
Besamelmártás
Hozzávalók:
- 8 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- 4,5 dl tej
- só
Elkészítés:
Egy rozsdamentes edényben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és folyamatos habverővel kevergetés közben felhabzásig hevítjük. Hozzáöntjük a forrásban lévő tejet, megsózzuk és kevergetve rövid ideig tovább forraljuk. Fontos, hogy a mártás teljesen sima legyen!
Tipp:
A besamelmártásból más mártások is készíthetők, de használhatjuk ropogósok, hideg krémek, tészták és más ételek alapanyagaként.