Te is műanyag dobozban tárolod a maradék ételt? Akkor erről sürgősen tudnod kell, riasztó dologra derült fény
Hiába tűnnek praktikusnak a műanyag tároló dobozok, valójában nagyobb veszélyt jelenteken a szervezetünkre, mint azt elsőre gondolnánk...
Felbecsülhetetlen károkat okoznak
Ahogy világszerte egyre jobban elszaporodik a műanyaghulladék, egy lényeges kérdés továbbra is megválaszolatlan marad: káros a műanyag az emberi egészségre és ha igen, mekkora mértékben?
A tudósok negyed évszázada tanulmányozzák a mikroműanyagokat, amelyeket öt milliméternél kisebb részecskékként határoztak meg. Richard Thompson, a Plymouthi Egyetem tengerkutatója 2004-ben alkotta meg a kifejezést, miután egy angol tengerparton rizsméretű műanyagdarabkákat talált az árapály felett. A következő években a tudósok a mikroműanyagokat már szinte bárhol megtalálhatták, a Mariana-árok aljától a Mount Everest csúcsáig.
Megtalálhatók a sóban, a sörben, a friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint az ivóvízben. A levegőben szálló részecskék napok alatt megkerülhetik a Földet, és esőként hullhatnak le az égből. Az óceánban található mikroműanyagok megszámlálására irányuló tengeri expedíciók felfoghatatlan számokat produkálnak, amelyek az idő múlásával megsokszorozódnak, mivel évente több tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, és szétesik. A 2014-ben közzétett, szakértők által felülvizsgált számok öt billióra teszik a teljes összeget. Egy 2021-es összesítés szerint a Kyushu Egyetem japán tudósai 24,4 billió mikroműanyagot becsültek a világ óceánjaiban – ez nagyjából 30 milliárd félliteres vizespalacknak felel meg – ez a szám önmagában is nehezen felfogható.
Milyen hatása van a mikroműanyagnak, ha bekerül az emberi szervezetbe? Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!