Lifestyle

Minek van májusban szezonja? Ezeket keresd a boltokban most, ha felturbóznád az egészségedet

Nem vagy benne biztos, milyen zöldségekre és gyümölcsökre érdemes hangsúlyt helyezned májusban? Akkor olvass tovább, mutatjuk, mi kerüljön feltétlenül a kosaradba ebben a hónapban.

Május legjobbjai

Azt mindenki tudja, hogy fontos szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani, na de pontosan miért és hogyan teszünk ezzel jót magunknak és a környezetünknek?

  • Frissesség és íz: az évszaknak megfelelően választott zöldségek, gyümölcsök és más élelmiszerek a szezonban a legfrissebbek és legízletesebbek. Az érett termések jobb ízűek és táplálóbbak, így élvezetesebbek lesznek általuk az étkezések.
  • Tápanyagok gazdagsága: az adott évszaknak megfelelően termesztett élelmiszerek a legtöbb tápanyagot tartalmazzák. Például a nyáron érő paradicsom vagy dinnye több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint az importált, idényen kívüli változatok.
  • Környezetbarát: a szezonális ételek előállítása általában kisebb környezeti lábnyommal jár, mert a helyi termelőktől származnak, nem kell hosszú távolságokat utaztatni őket. Ez csökkenti a szállítás költségeit és a környezeti terhelést.
  • Gazdasági szempontból is előnyös: a szezonális élelmiszerek gyakran olcsóbbak, mert nagyobb mennyiségben állnak rendelkezésre a helyi termelőktől, és nincs rájuk importált áfa és szállítási költség.
  • Tudatosság a természettel való kapcsolatban: a szezonális étkezés segít tudatosabbá válni az évszakok változásával és a természettel való kapcsolatban is. Ez segíthet abban, hogy jobban megértsük az élelmiszertermelési folyamatokat és hozzájárulhat az élelmiszer-hálózat fenntarthatóságához.
  • Változatosság az étrendben: az évszakoknak megfelelően változó étrend sokoldalúbbá teszi az étkezéseket. Új ízeket és recepteket próbálhatunk ki, ami változatosságot és izgalmat hoz az étkezésbe.
  • Jobb táplálkozási szokások: a szezonális étkezés általában egészségesebb táplálkozási szokásokat eredményezhet, mivel a friss, helyi élelmiszerek gazdagabbak vitaminokban és ásványi anyagokban, mint az importált vagy feldolgozott élelmiszerek.

Mik a szezonális finomságok májusban? Lapozd fel a galériát, mutatjuk!

Rebarbara: tele van C- és K-vitaminnal, valamint rostokkal, ezáltal támogatja az immunrendszert, a kollagén képződést, segít a csontképzésben, valami a vérnyomás szabályozásban. Kutatások kimutatták, hogy szerepet játszhat a koleszterinszint csökkentésében is!
Kattints a további képekért!

Szeretnéd, hogy a gondosan elültetett muskátlik egész nyáron megállás nélkül virágozzanak? Egy könnyen beszerezhető hozzávalóra lesz csupán szükséged.

Leadfotó: 123RF

Kiskegyed

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Idén nyáron felejtsd el a hagyományos fröccsöket és próbáld ki helyette ezt az egyszerű és frissítő, pezsgőkoktélt.
Fashion&Beauty
Sokan hajlamosak vagyunk elképesztő összegeket kifizetni egy-egy szépségápolási termékért, miközben a valódi csodaszerek gyakran bizony a konyhapolcunkon lapulnak.
Lifestyle
Te is arra vágysz, hogy a rózsabokrok tele legyenek színes virágokkal, és mesés illatot árasszanak az egész kertben? Akkor semmiféleképpen se dobd ki ezt a konyhai hulladékot, ugyanis csodákat művel...