A történelem legvéresebb olimpiája - ártatlan emberek életébe került a félresikerült túszdráma

Valamivel hajnali 4 óra után kezdődött a világot megrázó támadás. Idén lesz, hogy 52 évvel ezelőtt 8 tréningruhás férfi szökött be a müncheni olimpiai faluba, puskákat és gránátokat cipelve magukkal.

Az 1972-es müncheni túszdráma

A 8 férfi tagjai voltak a Fekete szeptember palesztin terrorszervezetnek. Az volt a küldetésük, hogy izraeli sportolókat ejtsenek túszul, és 236 fogoly, valamint a terrorcsoport 2 vezetőjének szabadon engedését követeljék. Az olimpiai játékokat összesen 34 órára felfüggesztették, majd a történtek után szeptember 6-án délelőtt az izraeliek megemlékezést tartották a fő versenystadionban.

Az 1972. szeptember 5. és 6. között zajló müncheni túszdráma nemzetközi szinten is tartós következményekkel járt: felkeltette a nyugati kormányok figyelmét a terrorizmus veszélyére és megmutatta az élő közvetítés erejét. A történtek hatására több kormány új, különleges erőket hozott létre, hogy reagáljanak a túszhelyzetekre és a terrorizmusra.

1968-ban mintegy 11 nemzetközi terrorista csoport működött. Néhány évvel a müncheni mészárlás után ez a szám több mint 50 lett Bruce Hoffman, a Külkapcsolatok Tanácsának vezető munkatársa szerint. Ennek oka többek között a támadásra kapott globális figyelem volt.

Kíváncsi vagy arra, hogy mi történt a müncheni olimpiai játékokon?

Kattints a galériára!

Az 1972-es müncheni olimpiai játékoknak az 1936-os berlini játékok ellentétének kellett volna lennie. Közel három évtizeddel a holokauszt után a nyugatnémet hatóságok igyekeztek eltörölni az ország náci múltját. A játékok már 10 napja tartottak komolyabb incidens nélkül, mikor a fegyveresek becserkészték a helyszínt, és könnyedén bejutottak az izraelieknek otthont adó épületbe. A támadás lendülete természetesen nem a semmiből jött, a régóta húzódó izraeli-palesztin konfliktusból. A képen: újságírók figyelik a túszdráma helyszínét
Kattints a további képekért!

Ötszörös olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, Izraelben pedig ő fektette le a tornasport alapjait, sokszor a saját pénzét vett tornaeszközöket – csak hogy Keleti Ágnes életének három olyan mérföldkövét említsük, amely egészen egyedülálló nem csupán hazai, de világszinten is.

Leadkép: 123rf, Forrás: NPR

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
A közismert alkotmányjogász, aki három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, az ALS-sel, 47 éves volt. Halálhírét öccse, Karsai Péter közölte saját Facebook-oldalán.
Lifestyle
A Mérleg készüljön arra, hogy nem úgy fog telni az estéje, ahogy azt eltervezte. Napi horoszkóp.
Sztárok
Több mint tíz évvel ezelőtt hatalmas népszerűségnek örvendett a Call Me Maybe című popdal, amit Carly Rae Jepsen jelentetett meg. A siker ellenére az énekesnőből nem lett világhírű szupersztár, így...