Ünnepi vacsora diéta nélkül? Így nem kell lemondanod az élvezetekről
Közeleg a bőséges ünnepi lakomák ideje, ahol rengeteg finomság vár mindenkire, azonban akadnak olyanok is, akiknek sajnos lemondással járnak ezek az étkezések. Jó hír, hogy a laktózérzékenyeknek is van már megoldás! (x)
Megdöbbentő, de az emberek nagyjából 15-30%-a szenved a laktózérzékenységgel járó kellemetlen tünetektől. A betegség kiváltó oka, hogy a szervezet nem termel elegendő laktázt, így a tejcukrot sem tudja feldolgozni – a lebontatlan tejcukor nagyon kellemetlen panaszokat tud okozni: sürgető hasmenés, puffadás, bélkorgás. A laktózintolerancia az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, nem ritka az sem, hogy a laktáz-hiány egy betegséget pl.bélfertőzést követően alakul ki – ez megfelelő táplálkozással néhány hónapon belül normalizálódhat.
Mit fogyasszunk?
A laktózintolarencia nem mindenkinél okozza ugyanazokat a panaszokat, azt sem azonos mértékben: a szerencsésebbek egy kis étrendbeli változtatással meg tudják oldani a problémát, míg a többieknek komolyan át kell nézni a boltban vásárolt élelmiszerek összetevőit.
Ma már a legtöbb üzletben lehet kapni kifejezetten laktózérzékenyeknek készült tejtermékeket: tejföl, joghurt és tejszín is a rendelkezésünkre áll. Ezekkel az alapanyagokkal ugyanúgy kell bánnunk a főzés során, mint a sima változattal és az ízvilágban sem okoznak nagy károkat.
Azok, akik inkább a növényi alapú tejre szavaznak, választhatnak szója-, kókusz-, rizs-, mandula- és zabtejből is. A túrót és a sajtot talán a legnehezebb pótolni, de egy kis tofuval ez is orvosolható, sőt még ízesítés szerint is válogathatunk közülük.
Laktózérzékenyeknek nagyon jót tesz, ha sok olajos magvat fogyasztanak – dió, mandula, mák, tökmag, stb. – hiszen ezek az ételek gazdagok D-vitaminban és kalciumban, így segítenek pótolni az ásványi anyagokat.
Ünnepi lakoma
A karácsonyi lakomák bizony egy speciális diétával élőt is nagy kihívások elé állítanak, hiszen talán ilyenkor a legnehezebb ellenállni a csábításnak. A laktózérzékenyek azonban megnyugodhatnak, mert már kapható egy olyan speciális készítmény, amely segítségével semmilyen ételről nem kell lemondaniuk az ünnepi időszakban sem. Ennek a kapszulának a lényege, hogy a hiányzó laktáz enzim pótlásával a szervezet képes lesz lebontani a tejcukrot, így nincs több tiltólistás étel!
Femcafe tipp
A fent említett termék a Laluk 4500 kapszula, melynek köszönhetően a laktózérzékenyek elfelejthetik a diétát és bátran ehetik a tejfölös töltött káposztát, a forró csokit és a jó tejszínes süteményeket is. A kapszula tartalmát a laktózt tartalmazó élelmiszer fogyasztása elôtt kell az ételbe keverni, ezt követően az étel minden további nélkül azonnal fogyasztható.