Tippek, hogy elkerüld a gyomorégést
Egy-egy csábító falatnak nehéz nemet mondani, ám aki gyakran szenved gyomorégéstől, érdemes átgondolnia az életmódját, és azt, hogy mit és hogyan eszik. Cikkünkben ebben próbálunk segítséget nyújtani!
Étkezési szokások
Az evéssel nem érdemes kapkodni, jobb, ha lassan, megfontoltan rágjuk meg a falatokat, továbbá fontos az is, hogy ne együnk egyszerre túl nagy adagot, inkább egy nap során többször, de kevesebbet, így megakadályozhatjuk a túlzott gyomorsav-termelést. Azt is ajánlott átgondolnunk, a nap melyik szakában fogyasztjuk a legtöbbet. Vacsorára érdemes kevesebbet ennünk, hiszen ha tele gyomorral fekszünk le, kellemetlen éjszakánk lehet. Ha mégis sikerült nagyobb lakomát csapnunk a nap utolsó étkezéseként, várjunk még az alvással legalább 3 órát, addigra megszűnik a túlzott gyomorsav-termelés.
Kerülendő és ajánlott ételek
Gyomorégéssel bajlódóknak sajnos meg kell válogatniuk azt is, hogy mi kerül a tányérjukra. Ajánlott kerülniük a kávét, az alkoholt, a citrusféléket, a zsíros, olajos ételeket, a borsot, a hagymát és a csokoládét is. Helyettük fogyasszunk inkább sovány húsokat, zöldségféléket, teljes kiőrlésű kenyeret és főtt burgonyát, ezek ugyanis megkímélik a gyomrunkat. Remek megoldás lehet az étkezések utáni meleg ital is, például a tea.