Tippek az egészségesebb élethez - Ezekkel helyettesítheted a fehér lisztet
A fogyókúrában sok esetben átugorhatatlan akadálynak tűnik a fehér liszt kizárása az étrendünkből. Nem könnyű megtalálni az egészséges alternatívákat, amik ízben nem annyira térnek el a megszokottól. Nem kell azonban kétségbe esnünk, már a szupermarketek polcain is rengeteg finomított lisztpótló terméket találhatunk. A bioboltok tömve vannak az újabbnál újabb őrleményekkel, de melyiket érdemes választani? Ebben segítünk most!
Miért egészségtelen a fehér liszt?
A legfőbb szempont, ami megkülönbözteti a finomított lisztet a teljes kiőrlésűtől az, hogy a fehér liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és csírakezdeményét. Ez magyarázza azt, hogy a teljes értékű lisztek ásványi anyag tartalmához képest kevésbé egészséges rokonaik elenyésző mennyiségű nyomelemet tartalmaznak.
A rostanyagot elkülönítik a korpától, elvonják a belső, fehér, szénhidráttal telített részeket, és ezeket használják fel a lisztkészítés során. Emiatt azonban a finomított liszt fogyasztásával a normál mennyiség többszörösét kaphatjuk a szénhidrátból.
Egyoldalú étkezés
A finomításból nyert tápanyag egyoldalúvá teszi étrendünket, ami hosszú távon ronthat egészségi állapotunkon, akár még hízhatunk is tőle. A feldolgozási folyamatok során sajnálatos módon a gabonát a legértékesebb részeitől szabadítják meg, ami a korábban említett korpa és a csíra.
Ennek egyik oka, hogy igyekszünk olyan alapanyagokat előállítani, melyek hosszan tárolhatók. Ennek érdekében kivonják a legértékesebb alkotórészeket, csupán a kevésbé értékes alkotórészek maradnak, főképp a keményítő.