Természetes édesítőszerek – Ezt fogyaszd cukor helyett!
Manapság az emberek nagy része az egészsége vagy az alakja megőrzése céljából lemondani kényszerül a finomított cukor nyújtotta élvezetekről. Aggodalomra azonban semmi ok, mert számtalan egészséges alternatíva közül választhatunk, amelyek garantáltan természetesek és a kalóriatartalmuk is alacsony.
Sztívia
A Dél-Amerikában gyógynövényként már évszázadok óta használt növény leveleiből először a 19. században sikerült kivonni az édes cseppeket. Szélesebb elterjedését a második világháború utáni cukorhiánynak köszönhetjük. Igazi különlegesség, hogy a sztívia leveléből készült kivonat akár 300-szor édesebb, mint a hagyományos répacukor, ezért kis mennyiség is elég belőle. Fogyasztása cukorbetegeknek is ajánlott, mivel kiválóan tudja szabályozni a vércukorszint ingadozásait, valamint serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését.
Agave szirup
A Közép-Amerika és Mexikó környékéről származó agave portugál és spanyol hajósok közvetítésével jutott el Európa országaiba. Az növény szárából nyert édes nedv glükózt és fruktózt egyaránt tartalmaz, emellett az ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, foszfor és vas is található benne. Kellemetlen utóízektől mentes, ezért nemcsak a süteményeket, hanem az italainkat is bátran édesíthetjük a sziruppal.
Nyírfacukor vagy xilit
Első hallásra azt gondolhatnánk, hogy egy mesterséges anyaggal van dolgunk, de a xilitet valójában az emberi szervezet is képes előállítani. Gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálható, de nagyobb mennyiségben a nyírfa rostjaiból tudják kivonni. Sokkal lassabban szívódik fel, mint a hagyományos cukor, ezért segít egyenletesen tartani a vércukorszintet. Ezen tulajdonságának hála nemcsak a cukorbetegek, hanem a fogyókúrázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják.