Tényleg van kapcsolat a feldolgozott vörös hús fogyasztás és a demencia között? Kutatók válaszolnak!

A feldolgozott vörös húsok, mint a szalámi, kolbász, szalonna vagy akár a hot dog, széles körben elterjedt élelmiszerek, amelyek az évtizedek során számos vita és kutatás tárgyát képezték, mivel fogyasztásuk potenciálisan egészségügyi kockázatokat rejthet.
A rejtett kapcsolat
Az egészséges táplálkozásról szóló beszélgetések gyakran a szív- és érrendszeri betegségekről, a cukorbetegségről vagy a rákos megbetegedésekről szólnak, de a legújabb kutatások arra figyelmeztetnek, hogy az étrendünk hatással lehet a mentális egészségünkre is. Egy újabb tudományos munka, a bostoni Brigham and Women’s Hospital tudósai által vezetett tanulmány arra világít rá, hogy a rendszeres feldolgozott vörös hús fogyasztás nemcsak a testet, hanem az agyat is negatívan befolyásolhatja. A demencia és a kognitív hanyatlás problémája nemcsak az idősebb korosztályokat érinti, hanem egyre inkább globális aggodalomra ad okot. A demencia növekvő terhe és a betegségre vonatkozó gyógymódok hiánya miatt különösen fontos, hogy az egészségügyi szakemberek és a kutatók minél jobban megértsék az étrend és az agy egészsége közötti kapcsolatot. Mi a helyzet a vörös hús fogyasztással? Valóban növeli a demencia kockázatát?
Kattints a galériára!
Leadfotó: 123rf, Forrás: Medical News Today
Oldalak

This is a modal window.