Valóban rákos lehetsz az odaégett ételtől? Elmondjuk, megeheted-e azt, ami megpörkölődött

Nagyon sokszor hallottam már, hogy ne süssem túl a húsokat, ne pirítsam meg annyira a kenyeret, vagy ne főzzem túl sokáig a kávét, mert olyan anyag szabadulhat fel a folyamat közben, ami nagyon veszélyes, sőt rákkeltő. Az akrilamid nevű vegyületről van szó - utánajártunk, tényleg annyira káros-e, mint sokan hiszik!
Mi az az akrilamid?
Az akrilamid természetidegen, ember által előállított vegyület, amit az iparban, a műanyag, főként a poliakrilamid polimerek gyártására során és a festékgyártásban alkalmaznak, de használják ivóvíz szűrésére, eldobható pelenkák, gyógyászati termékek, valamint mezőgazdasági termékek előállítására (pl. kisebb mennyiségben akrilamidot használnak a cukorrépalé tisztítása során) is.
Csak 2002-ben, Svédországban figyeltek fel arra, hogy az akrilamidot nem muszáj előállítani - magától is létrejöhet. Kiderült, hogy ha szénhidráttartalmú élelmiszereket magas hőmérsékleten (120-150 fok felett) hevítenek (pl. sütéskor, grillezéskor vagy zsírban történő sütéskor), akkor akrilamid keletkezik - olvasható a NÉBIH honlapján. A vegyület egyébként számos más élelmiszeripari termékben, például a kávéban, a kekszekben, a gabonapelyhekben és a chipsekben is benne van, nem csak a kenyérben, amit megpirítasz, vagy a krumpliban, amit megsütsz. Érdekesség hogy egy, az aminosavak és cukrok közti speciális vegyi reakció okozza a sült, sütött és pirított élelmiszerek, például a kenyér, a sültek, a kávé és a karamella jellegzetes aromáját.
Valóban rákkeltő az égett étel? Klikk tovább!
Fotó: coolhunting.com
Oldalak
