Nem tudsz leállni a nassolással? Lehet, hogy ilyen hiányban szenvedsz

Árulkodó jel lehet, ha állandóan egy bizonyos étel után sóvárgunk. Előfordulhat, hogy szervezetünk ilyenkor valamilyen vitamin- vagy ásványi anyag-hiányban szenved és így jelez felénk. Nézzük, mire kell figyelnünk!
Kalcium és magnézium
Ha nem jut elég kalciumhoz és magnéziumhoz a szervezetünk, elkezd a csokoládé vagy éppen a só után sóvárogni. A túl sok stressz és túlzott cukorbevitel mind-mind előidézheti a hiányállapotot, amely esetben állandó késztetést érezhetünk a nassolásra. Megoldás lehet, ha beépítjük étrendünkbe az ásványi anyagokban gazdag ételeket, például a joghurtot, a kefirt és a sajtot, a szardíniát és a leveles zöldségeket. Jó választás lehet még a brokkoli, az olajos magvak, az egyéb tejtermékek vagy éppen a diófélék.
B-vitaminok
A B-vitaminok a stressz elűzésében játszanak szerepet. Ha a szervezetünk nem kap eleget belőle, nem tudja kezelni a feszültséget és a hangulatunk is romlik. Ilyenkor jelentkezhet a nassolás utáni vágy vagy éppen a túlevés. Iktassuk ki étrendünkből a finomított cukrot, a kávét és az alkoholt, és helyettük fogyasszunk minél több B-vitamint tartalmazó ételt, például húsokat, tengeri herkentyűket, tejtermékeket, leveles zöldségeket, banánt, burgonyát, avokádót, tojássárgáját, csirkét, lazacot és joghurtot.
Cink
Cinkhiány elsősorban az idősebbeket és a stresszes embereket érinti. Az ebben szenvedők szeretik a kelleténél jobban megsózni vagy megcukrozni az ételeiket, szervezetük ugyanis ezt kívánja. Szerencsére ez az ásványi anyag könnyedén pótolható, fogyasszunk gyakrabban májat, csirkehúst, osztrigát és rákot, valamint kisebb mértékben tojást, zöldborsót és diót.
Fotó: crainny.wordpress.com
Oldalak

This is a modal window.