Ismered a B-vitaminokat?
Ilyenkor, amikor már a sapka és a sál a legfőbb kiegészítőd, és a bevásárlásnál mandarin és narancs is lapul a kosarad mélyén, fontos fokozottan odafigyelned a bőséges vitaminbevitelre.
Nézzük, hogy a C-vitamin mellett mit tud a B!
Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni, és a legfontosabb a mérték. Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel. Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk (ez például vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki), s ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat.
A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:
1. Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok),
2. Vízben oldódó vitaminok
A két csoport tagjai között aligha van vegyi rokonság, de a vízben oldódó B- és C-vitaminok között sem találunk ilyet. A szervezet számára azonban mindkettő szükséges, a szervezet védekező mechanizmusát erősítik. A vitaminok élettani hatására leginkább hiányuk (az avitaminózis) esetén fellépő betegségekből következtethetünk.
A B-vitaminok tehát vízben oldódó vitaminok, melyek szükséglete fedezhető a következő ételekből: húsok, hal, baromfi, máj, élesztő, barna kenyér, vese, tej és tejtermékek, hüvelyesek.
B1-vitamin (tiamin)
Nélkülözhetetlen a szénhidrátok és az alkohol lebontásához. A hiányállapot ritka, főleg Ázsiában fordul elő, ahol a fő táplálékforrás a fényezett rizs. Veszélyeztetettek továbbá az alkoholisták, az idült hasmenésben szenvedők. Súlyos hiányállapot esetén beriberi alakulhat ki.
B2-vitamin (riboflavin)
A zsír és a fehérje lebontásához szükséges, és fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben. A hiányállapot igen ritka, főleg alkoholistáknál, májbetegeknél és idült hasmenésben szenvedőknél alakul ki.
B6-vitamin (piridoxin)
A fehérje-anyagcserében játszik szerepet. A fogamzásgátlót szedő nőknél néha vitaminhiány léphet fel, de nem szükséges a vitamintabletta szedése, a vitamin a megfelelő étkezéssel pótolható.
Pantoténsav
Az anyagcserében kulcsfontosságú koenzim-A alkotórésze. Vegyes táplálkozás esetén nem alakulhat ki a hiánya.
Niacin
Nélkülözhetetlen a sejtek energiaháztartásában. Hiánya a gyomor és a bél súlyos megbetegedésekor léphet fel, vagy akkor, ha a táplálkozás teljesen nélkülözi a húst és a kenyeret.
Biotin
Kéntartalmú vitamin, az anyagcsere-folyamatokhoz nélkülözhetetlen. A bélbaktériumok is képesek előállítani, de a vastagbélből tökéletlen a felszívódása, ezért a megfelelő táplálkozással kell fedezni a szükségletet.
Folsav
Szerepet játszik a vörösvértestek képzésénél, az elégtelen folsavbevitel – ez kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nem lép fel – vérszegénységhez vezet.
B12-vitamin (kobolaminok)
A vörösvérsejtek felépítéséhez szükséges vitamin, és csak állati eredetű élelmiszerekben található. A vitaminhiány táplálkozásból eredően csak azoknál fordul elő, akik egyáltalán nem fogyasztanak húst.