Hogyan őrizzük meg az egészségünket télen?
Bizony az elmúlt hetek időjárása kedvezett a baktériumok és a vírusok terjedésének. Ilyenkor egyre több a megfázásos megbetegedés. A legjobb módszer arra, hogy elkerüljük a megbetegedést, az, hogy kellő mennyiségű gyümölcsöt fogyasztunk.
A citrus félék azok közé a gyümölcsök közé tartoznak, melyeket egész évben megvásárolhatunk. Teába csavarva, forralt borba áztatva, de akár limonádéban is fogyaszthatjuk. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően nem hízlalnak, és igen magas a vitamin és tápanyagtartalmuk. Célszerű egész évben fogyasztani őket, hiszen kiválóan alkalmasak immunrendszerünk erősítése céljából, illetve rákellenes hatásuk is ismert.
A citromot már a XVI. században ismerték Európában. Az ókorban használták számos betegség gyógyítására, többek között megfázás és láz okozta tünetek enyhítésére. Ma már ételek ízesítésésre is használják.
1 citrom 40 mg C-vitamint tartalmaz, illetve nátriumot, E-vitamint, káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.
A tél gyümölcsei között megtaláljuk még a mandarint és a narancsot is. A mandarin Kínából származik. Magas vitamin és tápanyagtartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, illetve segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. Közkedvelt diétás gyümölcs, mivel alacsony a kalóriatartalma. Megakadályozza a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, ráadásul még baktériumölő és idegnyugtató hatással is rendelkezik. A mandarin a C-vitamin mellett, tartalmaz még A és B vitamint is.
A narancsról azt gondolták, hogy egy sajátos almafajta, ezért úgy is nevezték, hogy a „kínai alma”. A XV-XVI.században terjedt el. Rokonaihoz hasonlóan magas tápanyag és vitamin tartalommal rendelkezik, ezért segíti a szervezetet megóvni a különféle megfázásoktól. Számos antioxidánst tartalmaz, ezért fontos szerepet tölt be a rák elleni harcban. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a vérkeringésre.
A narancs C vitamint, B és A vitamint, nátriumot, káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, ként, klórt tartalmaz.
A negyedik a listán a grapefruit, amelyet fanyar íze miatt nem sokan kedvelnek. Igen magas a C -vitamin tartalma, már egy grapefruit elfogyasztása fedezi a napi szükséges C-vitamin bevitelt. Kiváló zsírégető, előnyös hatással van az emésztésre. Baktérium és vírusölő tulajdonságokkal is rendelkezik.
C-vitamint, káliumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz.
A megfelelő gyümölcs bevitel mellett fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása. Téli időkben nagyon fontos a különféle teák fogyasztása, melyeket ízesíthetünk citrommal és mézzel.
Az sem elhanyagolható tényező, hogy ilyen enyhe időben, hogyan is öltözünk fel. Általában az ilyen időjárás alkalmas arra, hogy könnyedén megfázhassunk, ezért fontos, hogy rétegesen öltözzünk, és figyeljünk oda, hogy mit veszünk fel reggel.