Nem csak a búzában van glutén! 4 gabonaféle, amit nem ajánlunk cöliákiásoknak

Sokan a búzával teszik egyenlővé a glutént, pedig ez nagy tévedés: más gabonafélék is tiltólistára kerülhetnek az érzékenyek számára. Nézd meg, mitől kell óvakodnod, ha cöliákiád van!
Néhány szóban a gluténérzékenységről
A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely ötven-ötven százalékban két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra. A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység - orvosi nevén cöliákia - bizonyos gabonatípusok egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység, írja a webbeteg. Ha valaki ebben a betegségben szenved, de nem tud róla és nem étkezik ennek megfelelően, az súlyos következményekkel járhat: például elsorvadhat a vékonybél. Mely gabonafélével kell tehát vigyázni a búzán kívül? Most kiderül!
Rozs
Aki gluténérzékeny, annak tartózkodnia kell a rozstól, így a rozskenyér, rozskeksz vagy bármi más, ami ebből a gabonaféléből készül, tiltólistára kerül. Meg kell jegyeznünk, hogy a whisky-vel is vigyázni kell, hiszen ez az ital gabona erjesztésével és lepárlásával, majd érlelésével készül. A gabonák pedig a következők lehetnek: árpa, árpamaláta, kukorica, búza, rozs vagy rozsmaláta.
Árpa
Az árpa is gluténtartalmú, vagyis ezt is ki kell zárnia a diétájából annak, aki cöliákiával küzd. A maláta-tartalmú ételekkel és italokkal is célszerű óvatosnak lenni, a maláta ugyanis árpa, búza és egyéb gabona csíráztatásával készült termék. A sör és a gabonából erjesztett szeszes italok (whisky, vodka) egyik legfontosabb alapanyaga.
Melyik két gabonafélében van még glutén? Klikk tovább!
Fotók: rd.com
Oldalak
