Ezért érdemes sok brokkolit fogyasztanod
Bár a brokkoli nem feltétlenül tartozik a legkedvesebb zöldségeink közé, és sokan egyáltalán nem hajlandóak brokkoliból készült ételeket enni, de egy nagyon sokoldalú növényről van szó, amely az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul.
Már a rómaiak idejében is ismerték, sőt előszeretettel fogyasztották a brokkoliból készült ételeket. Majd Amerikába az olasz bevándorlók vitték magukkal és ott is hamar népszerűvé vált ez a zöldség, amely leginkább a karfiol és a kelbimbóval áll közeli rokonságban. Nálunk, bár már a 20. században is termelték, igazából csak az elmúlt két évtizedben vált igazán népszerűvé az egészséges életmódot kedvelők körében.
A brokkoli nagyon sok tápanyagot tartalmaz és a káposztafélékkel szemben az egyik előnye, hogy sokkal könnyebben emészthető. Nagyon magas a rosttartalma is, amely a belek egészséges működéséhez feltétlenül szükséges. Emellett számos vitamint tartalmaz például B- vitamint, illetve C- és E-vitamint. Fontos ásványi anyag forrás is, többek között magas a kálium, a foszfor, a vas, a magnézium és kalcium tartalma.
A brokkoli a betegségek megelőzésében is nagyon hatékony segítség lehet. Többek között a rákos megbetegedések ellen is nagyon hatékony, de magas C-vitamin tartalma miatt főleg a téli időszakban a megfázásos betegségek megelőzése érdekében is érdemes fogyasztanunk.
Szív és érrendszer
A brokkoli az egyik olyan zöldség, amely serkenti a vérkeringést, illetve segíti a szív oxigénhiányos állapottal szembeni ellenálló képességét, így jelentősen segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket. Ezen kívül pedig segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében.
Pajzsmirigy
A pajzsmirigy működésére is jótékonyan hat a brokkoli. Ugyanis a zöldségben található fitovegyületek megakadályozzák a túlzott hormontermelést, amely a Basedow-kor egyik kiváltó oka lehet.
Magas antioxidáns tartalma miatt pedig gyulladáscsökkentő hatása is van a brokkolinak, így az ízületi gyulladásban szenvedőknek szintén sokat segíthet, ha rendszeresen fogyasztanak brokkoliból készült ételeket.
A brokkoli felhasználás szempontjából is sok oldalú, hiszen fogyaszthatjuk nyersen, főzve vagy akár sütve is.