Egy különleges és vitamindús gyümölcs - A birsalma
Napjainkban mintha kiment volna a divatból ez a savanykás ízű gyümölcs, pedig nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Fedezzük fel újra a birsalma jótékony hatásait!
A régi időkben számtalan betegség megelőzésére, kezelésére alkalmazták a birsalmát. Elsősorban görcsoldóként, menstruációs panaszok ismert ellenszereként terjedt el, ám ma már számos probléma gyógymódjaként használják.
Érdekesség, hogy a birsalma és birskörte csak alakjában különbözik egymástól. A hagyományos almához hasonlóan rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaznak. Jelentős vitamintartalmuk mellett (A-, B1- ,B2-, C-, E-, P-vitamin) több mint 27 féle ásványi anyag (foszfor, kálium, vas, kalcium) is található bennük. A birs egyedülálló P-vitamin tartalma a vérzékenység kezelésében is hatékonynak bizonyulhat.
A birs a székrekedés és a különböző emésztési panaszok hatékony természetes ellenszere. Egy speciális hatóanyagnak köszönhetően segíti a szervezet anyagcseréjét. A gyümölcs érése során feloldódott rostszálakból pektin keletkezik, ami a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Ez a védőréteg képes megkötni a különböző méreganyagokat, valamint segíti az emésztést.