Egészséges gabona: köles - Recepttel
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
A kölest már az ősi Kínában is fogyasztották, később a honfoglaló magyarok körében is igen kedvelt volt. Leggyakrabban kásaként fogyasztották, esetenként sört is készítettek belőle. A 18-19. században kezdett háttérbe szorulni. A bio- és reformkonyha térhódításával újra visszatér konyhánkba.
Miért együnk kölest?
A köles vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag. Emellett immunerősítő, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő hatású. Késlelteti az öregedést, szabályozza a vércukorszintet. Jót tesz a hajnak és a fogaknak. Lúgos kémhatása miatt a népszerű lúgosító étrend egyik alapélelmiszere is lehet. A szakértők szerint is az egyik legegészségesebb gabona.
A kölest eheted köretként, kásaként, magában vagy zöldségekkel dúsítva. Készíthetsz belőle édességet, fasírtot. Lisztjét lepények, kenyerek alapjaként használhatod. A csíráját salátákba keverheted.
Nem kóstoltad még a kölest? Akkor ezt az édességet próbáld ki, biztosan megszereted!
Kölespuding:
Hozzávalók:
1 bögre köles
4-5 bögre tej
1 citrom héja
1 rúd fahéj
4 evőkanál méz
gyümölcs
Elkészítés:
A kölest negyed óra alatt puhára főzzük a fahéjjal és citromhéjjal ízesített tejben. Ha csökkenteni szeretnéd a kalóriák számát, a tej felét helyettesítsd vízzel! A mézet csak a főzés végén keverd bele. Szedd bele kis tálkákba. A tálkák aljára és a puding tetejére is tegyél jó sok gyümölcsöt. Bármilyen gyümölcsöt használhatsz! Ha aszalt gyümölcsöket használsz, akkor még a főzés befejezte előtt pár perccel tedd bele, így egy kis nedvességet szívnak magukba, és az ízek is jobban átjárják egymást. Ha nem szereted az aszalt gyümölcsöt, kóstold meg lekvárral. Akár mogyoróval, mandulával, dióval is megbolondíthatod. Az ízesítésnek csak a fantáziád szab határt.