A laktózérzékenyek csodaszerei - A tej legjobb alternatívái
Megosztó véleményeket lehet hallani a tejről. A termék fogyasztását illetően úgy tűnik, időszakonként több ellenzője vagy támogatója is akad, akik tudományos tényekkel próbálják alátámasztani állításaikat. Ugyan egyre inkább hallhatjuk, hogy a tejalapú élelmiszerek „egészségjavító” hatásáról szóló kijelentések megdőlni látszanak, mégis nehezen válnánk meg kedvenc tejeskávénktól vagy egy pohár vaníliás pudingtól. Szerencsére akadnak egészséges változatai is ezeknek, amiket a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatnak!
Mégsem az, aminek hittük?
Mára már egyre inkább azt tartják, hogy a tej mégsem az a tökéletes tápanyag, amely a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt remek választás. Erre a megállapításra elsősorban azok a vizsgálatok adnak okot, amelyek a gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegségeket vonják párhuzamba a tehéntej rendszeres fogyasztásával. Az egyik ilyen kutatás eredménye azt mutatta, hogy azok a csecsemők, akik a születésük után az első nyolc napban fogyasztottak tehéntejet, később kétszer nagyobb eséllyel váltak cukorbeteggé.
Még a csontokat is károsítja?
Egy korábbi ausztrál felmérés szerint a rendszeres tejfogyasztó idősek körében megkétszereződött a csonttöréses esetek száma, és ugyanez az eredmény jelentkezett azon nők körében, akik 12 éven át naponta akár 3-szor is fogyasztottak az állati fehérjéből.
Sokszor halljuk, hogy a tejben fellelhető magas kalciumtartalom járul hozzá leginkább a csontok egészségéhez. De hiába található benne kalcium, ha ebben a formában szervezetünk számára hasznosíthatatlan. Az állati eredetű felesleges fehérjemennyiség megemeli kalciumszükségletünket, így semlegesíti a savas fehérjék lebontott részeit. Ennek végeredménye a csontritkulás.