A csokoládé kedvező egészségügyi hatásai
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
A közkedvelt édesség nemcsak finom, hanem számos kedvező élettani hatással is rendelkezik, természetesen csak abban az esetben, ha mértékkel fogyasztjuk. Következzenek az érvek a csokoládé mellett.
A megfelelő típus kiválasztása
Mivel a csokoládé előnyös tulajdonságait a kakaónak köszönheti, éppen ezért kedvező hatásai a minél magasabb, lehetőleg minimum 70-75%-os kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása esetén érvényesülnek igazán. Mivel a kakaón kívül cukrot és vajat is tartalmaz, így csak mértékkel nassoljunk belőle: hetente 50 grammnál nagyobb mennyiség elfogyasztásának ugyanis már nem csak pozitív hatásai lehetnek.
Egészségesebb szív
A csokoládé mértékkel fogyasztva csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A benne található antioxidáns hatású flavonoidok növelhetik az erek felületén levő sejtek nitrogén-monoxid termelését, ami elősegítheti az artériák tágulékonyságát, így a vér megfelelő keringését. Segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint alacsonyan tartásában, és a vérlemezkék összetapadásra való hajlamát csökkentve szerepet játszhat az ereket elzáró vérplakkok kialakulásásának megelőzésében is.
A cukorbetegség megelőzése
Talán meglepően hangzik, hogy a diabétesz elkerülésében talán éppen egy édesség bizonyulhat hasznosnak, ám egy tanulmány szerint a flavonoidok hatására fokozottan előállított nitrogén-monoxid a vércukorszintre is kedvező hatással lehet.
Stresszcsökkentés
Egy feszültebb időszakban sokan automatikusan a csokoládéhoz fordulnak, ami valóban sokat segíthet, hiszen hatására csökkenhet a stresszért felelős hormonok termelődése és az ezek hatására olykor fellépő emésztőrendszeri zavarok (lassú emésztés, puffadás, fájdalmak) előfordulása is. A boldogsághormonként ismert endorfin és az antidepresszáns hatású szerotonin termelése révén levertség és depresszió ellen is hatásos lehet.
Súlycsökkentés
Meghökkentő lehet, de a csokoládé még a diétás tervekkel sem feltétlenül olyan összeegyeztethetetlen, mint elsőre gondolnánk. Mivel hozzájárulhat az éhségérzet kialakulásának megakadályozásához, és elősegítheti a jóllakottság érzését, valamint csökkentheti a kalóriadús desszertek és zsíros ételek utáni vágyat is, így ezt az édességet még a vonalaikra fokozottan ügyelők is fogyaszthatják - de természetesen csak mértékkel.
Köhögés
A köhögésben szenvedőknek is segítséget jelenthet a csokoládé, ami teobromin tartalma révén az agy érintett területének aktivitását, a bolygóideg irritációját csökkentheti.
Szellemi teljesítmény fokozása
Könnyen és gyorsan felszívódó szénhidráttartalma, a benne levő, serkentően ható teobromin és koffein, valamint a flavonoidok néhány órára agyi vérkeringést fokozó hatása miatt fogyasztása az agyunknak is segíthet jó formába lendülni.