A brokkoli egészségre gyakorolt hatása
A brokkoli egy rendkívül egészséges és sokoldalú zöldség, amelyet érdemes napi szinten fogyasztani. Ráadásul rengetegféleképpen elkészíthető, így változatosságot is nyújt az étkezéseknél. Cikkünkben megismerheted egészségre gyakorolt hatásait!
Amit kerülj el!
A brokkoli elkészítésénél nagyon fontos elkerülni, hogy bevett szokás szerint jó vastagon ráolvasszunk valami zsíros sajtot, mert ott veszik el az értelme. Ha csökkenteni szeretnéd a kalóriabevitelt, akkor vagy válassz egy zsírszegény sajtfélét, vagy használj esetleg joghurtot.
Tudtad?
- ha párolod a brokkolit, akkor sokkal több koleszterincsökkentő hatóanyag marad meg benne, mint főzve vagy sütve
- természetes méregtelenítő hatása van, így a betegségeket is okozó, a szervezetben képződő méreganyagok mennyiségét csökkenti
- a brokkoli tartalmaz kaempferolt, amely csökkenti számos allergén hatását, így aztán sokféle allergia esetén kifejezetten hasznos brokkolit fogyasztani
- remek vasforrás azok számára is, akik nem esznek elég húsfélét
- csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulásának esélyét