7 gyulladáscsökkentő élelmiszer
A szervezetünkben lévő gyulladásos folyamatok felelőles többek között az érrendszeri betegségekért, a cukorbetegség vagy éppen az Alzheimer-kór kialakulásáért. Éppen ezért ajánlott olyan étrendet folytatnunk, amely meggátolja mindezt. Íme, 7 olyan élelmiszer, amely gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.
Paradicsom
Már többször írtunk a paradicsomban lévő likopin rákellenes hatásáról, ám ez a hasznos antioxidáns a szívbetegségek és a gyulladások ellen is igen hatékony. Emellett magas a C- és E-vitamin-tartalma, ez pedig a különböző bőrproblémákra, napégés okozta bőrpírra jelenthet gyógyírt. Méregtelenítő hatással is bír, erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, de káliumtartalma miatt segít megtartani a sav-bázis egyensúlyt is.
Ananász
Az ananász igazi vitaminbomba, található benne B-, C- és E-vitamin is bőséggel, de emellett még olyan hasznos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, a kálium és a folsav. Enzimjének és bromelinjének köszönhetően hatásos a fájdalommal, gyulladással, reumával és ödémákkal szemben. Arcüreggyulladással küzdőknek is jót tesz, ugyanis képes csökkenteni a váladéktermelést.
Olívaolaj
Az olajsavnak és a polifenoloknak köszönhetően az olívaolaj gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Előbbi az olívaolaj közel 80 százalékát teszi ki, utóbbiak pedig olyan antioxidánsok, amelyek az érrendszerben, ízületekben és a sejtekben lévő gyulladásokat képesek csökkenteni.