Biliből ettem a tiramisut - Életem egyik legjobb desszertje volt!
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2016/blog/tiramisu_marton_adri_980x480_recipeshubs.com_2016.jpg?itok=tqk7PMCU)
Tudom, tudom, elég furcsán hangzik a cím, mégis igaz... :-) Mindjárt elmesélem, honnan tudom!
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Irány Olaszország!
Elhagytuk a tengert és Franciaországból átértünk Olaszországba. Egyre magasabbak lettek a hegyek és az út egyre jobban kanyargott… Nem nekem való. Már majdnem kezdtem rosszul lenni, mikor francia barátaink megnyugtattak, hogy megérkeztünk. Csodaszép folyó, festői táj és gombák mindenhol. Még a bejárat is gombából van. Kicsit régebbi hangulatú, ámde nagyon otthonos étterem. Ristorante Ca’mea Badalucca.
Kezdem megérteni miért olyan népszerű a turisták és a helyi emberek körében is. Bármit rendeltem, azt frissen készítették. Igen, de nem úgy, mint a legtöbb étteremben, hogy a hűtőből kiveszik és frissen megfőzik. Itt az alapanyagok beszerzése is frissen történik. Én gombás-tejszínes tagietelle-t rendeltem főételnek, amihez kimentek először a farmra a csirkék alól begyűjteni a friss tojásokat, hogy friss tésztát gyúrhassanak belőle. Amit csak lehetett gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, a rendelés leadása után gyűjtötték össze az étterem körüli farmról.
Az ízek mesések voltak, amikor is elérkeztünk a desszerthez… Én már nem szerettem volna enni, de a barátaink rábeszéltek a ház különlegességére, a tiramisu-ra. Látványban meglepő, ugyanis ahogy ők hívják „pisspot-ban”, azaz biliben szolgálják fel ezt az édességet. Hogy miért?! Ezzel megmutatva, hogy régebben, hogy tálalták az olaszok abban a térségben ezt a desszertet.
Amikor az étteremben jártunk, megígértem magamnak, ha lesz alkalmam, elkészítem, ennek a „csodatiramisu”- nak egy egészségesebb változatát.
Tiramisu recept
Elkészítés: 15 perc
Pihentetés: 24 óra
Mennyiség: 4-5 fő - bögrékbe tálalva
Hozzávalók:
- 0,5 kg mascarpone sajt
- 4 db tojás
- 3-4 ek. eritrit
- 0,4 dl kávé
- 2 csomag babapiskóta
- 1,5 kupaknyi amaretto
- cukormentes kakaó
- csipet só
Elkészítés:
1. Kézi vagy gépi habverővel a tojássárgáját az eritittel elkeverjük, majd hozzáadjuk a mascarpone sajtot és továbbkeverjük.
2. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket és hozzáadjuk kanálról-kanálra a mascarpone-s keverékhez.
3. Elkészítjük a hosszú kávét és összekeverjük az amarettóval. A babapiskótát mindkét oldalát belemártjuk a likőrös kávéba, majd gyorsan kivesszük, hogy ne puhuljanak meg túlságosan a piskóták.
4. Egy nagyobb és szélesebb bögrébe sorokat teszünk egymásra a babapiskótából és utána a krémből. Ezt addig ismételjük, míg nem fogy el mindkettő. Én a tetejére piskótát tettem, hogy ha a hűtés után tálalom és fejjel lefelé kiborítom a bögréből, akkor a babapiskóta legye alul.
Megjegyzés:
Legalább tálalás előtt 24 óráig hűtőben hagyom, hogy ne legyen folyós, amikor tálalom.
Tipp:
1. Tálaláskor a hűtőből kivett bögrék tartalmát fejjel lefelé fordítva a tálaló tányérra tesszük. Óvatosan megütögetjük és felfele lehúzzuk a tiramisuról a bögréket.
2. A tetejére kakaóport szitálok.