Mazsolás-lime-os kuszkusszal töltött sült kaliforniai paprika - Az ízek tökéletes harmóniája

Ez a mazsolás-lime-os kuszkusszal töltött sült kaliforniai paprika egy fantasztikus vegetárius étel - nem vegetáriánusoknak is természetesen. Sok finomságot készítek nap mint nap, de valahogy az ízek harmóniáját tekintve ez a recept most abszolút kedvenc számomra. A kuszkusz íze a sós olajbogyóval, a ropogós mandulával, a friss lime-mal és az édes mazsolával olyan, mintha mindig összetartoztak volna és így alkotnak egy kerek egészet, történetesen ezt az isteni elő- vagy akár főételt. Túl sokat mesélek és közben nem is mondom, hogy ha tehetitek, ne hagyjátok ki és próbáljátok ki. Megéri!
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Mazsolás-lime-os kuszkusszal töltött sült kaliforniai paprika
Elkészítés: 50 perc
Mennyiség: 6 fő
Tökéletes ízharmónia
Hozzávalók:
- 6 db nagyobb kaliforniai paprika
- 100 g kuszkusz
- 170 ml víz
- 2 ek. repce olaj
- 1 ek. chia olaj
- ½ db vöröshagyma
- 2 db fokhagyma
- 50 g mazsola
- 1 tk. só
- 1,5 tk. szárított oregánó
- ½ tk. frissen őrölt bors
- 40 g mandula, durvára vágva
- 10 szem fekete olajbogyó
- 1 ek. friss lime-lé
- 2 ek. méz
- 120 g reszelt trappista vagy gouda sajt
Lépésről-lépésre:
Melegítsük elő a sütőt 250 Celsius fokra. Helyezzük a kaliforniai paprikákat egy alufóliával kibélelt tepsire, majd tegyük be az előmelegített sütőbe addig, amíg a paprikáknak elkezd megbarnulni a héjuk. Ha már az egyik oldaluk elkezd megégni, akkor forgassuk tovább és addig ismételjük ezt a folyamatot, míg az egész paprika megbarnult.
Süssük meg a paprikákat
Ha kivettük a sütőből, akkor tegyük őket egy zárható nejlonba legalább 15 percig, majd húzzuk le könnyedén a héjukat.
Ezután könnyen le tudjuk húzni a héját
Metsszünk ki egy 1 cm vastag csíkot szártól-hegyéig a húsából, kockázzuk fel és őrizzünk meg a későbbi töltelékhez, illetve ezen a résen keresztül távolítsuk el a paprika magházát. Egy serpenyőbe öntsünk repce olajat, majd pároljuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát rajta. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, ½ teáskanál sót, szárított oregánót, friss borsot, majd 3-4 percig érleljük az ízeket. Egy közepes edényben forraljunk vizet, majd öntsük bele a kuszkuszt és ½ teáskanál sót. Forraljuk tovább még 1 percig, majd letakarva pihentessük 5-6 percig. Keverjük össze villával, hogy ne ragadjon egybe.
Kockázzuk fel a paprikát
Tegyük egy nagy edénybe a kuszkuszt, a párolt hagymás keverékkel, a kaliforniai paprika felkockázott húsával, a mazsolával, mandulával, vékony csíkokra vágott olajbogyóval, lime-lével, mézzel, sajt felével és a Chia olajjal.
Az egészet tegyük bele egy edénybe
Töltsük meg a kaliforniai paprikákat a kuszkuszos keverékkel egyenlő arányban, majd a tetejükre még szórjunk a megmarad sajtból. Tegyük vissza a töltött paprikákat a sütőbe 10 percre 190 Celsius fokon, amíg megint átmelegszenek.
Mutatok még két szuper receptet! Klikk a következő oldalra!
Fotók: Marton Adrienn
Oldalak
This is a modal window.