Málnás gazpacho - egyenesen Spanyolországból
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/blog/bbb0d0e3c3fd1ca659c56f4df407673849b1197ae35811e266pimgpsh_fullsize_distr.jpg?itok=y0OCAonB)
Spanyolországi nyaralásom alatt tettem szert erre az autentikus paradicsom alapú levesre, ami a spanyolok egyik kedvence. Ráadásul gluténmentes is, így nyugodt szívvel osztom meg azokkal is, akik ezzel az ételallergiával küzdenek. Próbáljátok ki!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Málnás gazpacho
Hozzávalók:
- 300 g málna
- 500 g paradicsom (350 g koktélparadicsom; 150 g vegyes paradicsom – lehet sárgás, zöldes héjú akár)
- 2-3 dl almalé
- só, bors, méz ízlés szerint
- 10 db bazsalikomlevél
- 3-4 ek. olívaolaj
- 1 ek. vörösborecet
- 1,5 l habtejszín
- 1 lime
- szezonális: 1 marék görögdinnye, mag nélkül
- díszítésnek: kígyóuborka - és a paradicsom ropogós része pici-apró kockára vágva, jégkocka, pirított kenyérkockák
Elkészítés:
- A nagyobb paradicsomok belsejét távolítsuk el.
- A tejszín, lime, só, bors és méz kivételével, mindent egy konyhai turmixgépbe helyezünk és összepürésítjük.
- A homogén állag eléréséért a krémszerű málnás masszát átpasszírozzuk egy szitán.
- A lime héját lereszeljük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lime reszelt héját.
- Ezután ízesítjük sóval, borssal, mézzel.
- A gazpachot poharakba öntjük és óvatosan rátesszük a tejszínhabot a tetejére, majd apróra kockázott uborkával és paradicsommal díszítjük.
- Tehetünk bele jégkockát és ha tartalmasabb levest szeretnénk kapni, tálaljuk kétszersülttel, vagy pirított kenyérkockákkal.
Megjegyzés: Ahhoz, hogy igazán összeérjenek az ízek, elkészítés után, hűtőben minimum 2 óráig pihentessük a levest. Ha még fanyarabb ízvilágot szeretnénk kapni, akkor a lime levéből adjunk egy keveset a leveshez.