Ínyenceknek: lazac steak vajon pirított uborkával, kapros-tormás tejszínnel

Nagyon szeretem a halas ételeket, a kedvenc alapanyagaim egyike a lazac, hiszen könnyű elkészíteni és sokféleképpen variálható. Mindemellett telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nemrégiben steak formájában sütöttem meg és vajon pirított uborkával, kapros-tormás tejszínnel tálaltam. Mennyei ízkavalkád.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Lazac steak vajon pirított uborkával, kapros-tormás tejszínnel
Lazac steak
Hozzávalók
- 1 csokor kapor
- 3 salátauborka
- 2 db lazac steak, bőrrel együtt
- 1 szál torma
- 1 citrom
- 100 g vaj
- só, fehér bors
- 200 ml zöldségalaplé
- 100 g créme fraiche
- 100 ml habtejszín
- 5 szem kis, lila burgonya
Lazac steak kapros-tormás tejszínnel és pirított uborkával
Elkészítés
1. A megmosott kapor leveleit tépkedjük le és tegyük félre. A meghámozott uborkát hosszában vágjuk félbe és a magokat kiskanállal vájjuk ki, majd ferdén vágjuk föl 1 cm-es szeletekre.
2. A lazacot tisztítsuk meg, majd törölgessük meg papírtörlővel.
3. Olvasszunk meg 20 g vajat egy széles serpenyőben. Tegyük bele az uborkaszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, majd rövid ideig lepirítjuk (max 1 percig). Vegyük ki a serpenyőből, majd öntsük a serpenyőbe az alaplevet. Pároljuk, amíg az alaplé fele elfő.
4. Adjuk hozzá a creme fraiche-t és 1 percig lassú tűzön főzzük.
5. Az apróra vágott kaprot és a frissen reszelt tormát keverjük össze a habbá vert tejszínnel, majd főzzük meg héjában a burgonyát és ha megpuhult, vágjuk ketté és töltsük meg a tormás tejszínnel.
6. A maradék vajat olvasszuk meg teflonserpenyőben. A pácolt halat enyhén sózzuk meg és tegyük a serpenyőbe. Mindkét oldalát süssük lassú tűzön 3-3 percig. Időközben locsolgassuk az olvadt vajjal.
Palacsinta orosz módra, rizs karfiolból? Még több receptért lapozz tovább!
Fotók: Marton Adrienn
Oldalak
