Kifogyhatatlan ötletek: laktató uzsonnák iskolakezdésre
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/blog/lead_0.jpg?itok=5IGYhS7t)
A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Jó érzés a gondoskodás
Adri nehezen mond le a nyár spontán pillanatairól, de megtalálja a szépséget az iskolára való készülődésben is. „A fiaim egyre nagyobbak és egyre önállóbbak. Mégis jó érzés gondoskodni róluk anyaként, kikészíteni a ruhájukat este, saját készítésű uzsonnát csomagolni nekik. Maxi mindenevő, de a kisebbik, Noel válogatós, így tudom, hogy nem mindig elég a példamutatás, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek. Nálam az vált be, hogy a klasszikus gyermek kedvenceknél: a hamburgernél, kakaós csigánál, pizzánál, a formát megtartom, de az alapanyagokat egészségesebbre cserélem. Például így a nagy mumus, a spenót, leveles tésztába csavarva, már isteni lehet. Ez a fajta kreativitás nálam bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz” – mondta Marton Adrienn. Hozzátette: kedvenc receptjeink bolti változatát szó nélkül elfogyasztják a gyerekek, mégis egészségesebben elkészíthetők otthon.
A bento box igazán praktikus, belefér a szendvics, a keksz és a gyümölcs. Örök favorit a müzliszelet, amit előre el lehet készíteni, s tele van magokkal és energiával, amire nagy szüksége van a fiatal szervezetnek. A szülők gyermekkorát idéző kakaós csiga, bár kalóriadúsabb, viszont annál hálásabbak érte az iskolások, és persze a többi családtag is.
Nézzük, mi kerülhet az uzsidobozba!
Fehér csokis-áfonyás müzliszelet
Hozzávalók (2 főre)
Müzliszelethez:
- 80 g Szőlőmag olaj
- 160 g Zabpehely
- 50 g Mandula apróra vágott
- 80 g Pörkölt mogyoró
- 50 g Pisztácia apróra vágva
- 40 g Mazsola
- 10 db Aszalt sárgabarack
- 2 marék Aszalt áfonya 280 g Méz
- 20 g Kókuszreszelék
- 20 g Puffasztott köles
- 1 ek Mandulaliszt
- 1 csipet Só
- 1 tábla Fehér csokoládé
Egyéni hozzávalók: Ízlés szerint egy kis vanília őrlemény
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
- Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
- Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket, a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
- Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.
- Addig süssük, míg szép aranybarna színe nem lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig.
- Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből és fordítsuk fejjel lefelé, hogy a sütőpapírt mihamarabb letudjuk húzni róla.
A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. Légmentes tároló edényben 5 napig is eláll.