A nagyi almás pitéje dióval és sós karamell öntettel

Isteni almás finomság pont úgy, ahogy a nagyi készíti!
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
A nagyi almás pitéje dióval és sós karamell öntettel
A nagyi almás pitéje dióval és sós karamell öntettel
Hozzávalók:
SÓS KARAMELL
- 200 g Cukor
- 100 g Vaj
- 200 ml Tejszín
- 1 kk Tengeri Só
ALMÁS PITE
- 1 kg Alma reszelve
- 2 tk Fahéj
- 1 tk Őrölt szegfűszeg
- 1 db Citrom reszelt héja
- 1 kanál Friss citrom leve
- 1 zacskó Vaníliás cukor
- 50 dkg Finomliszt
- 20 dkg Margarin
- 1 zacskó Sütőpor
- 1 kis pohár Tejföl
- 200 g Cukor
- 1 marék Apróra vágott dió
- 2 ek Zsemlemorzsa
EGYÉNI HOZZÁVALÓK
- Ízlés szerint darált dió
Elkészítés:
SÓS KARAMELL:
- A cukrot lassú tűzön hevítjük, míg aranybarna nem lesz (Az elején adhatunk hozzá egy kis vizet is).
- Ezt követően hozzáadjuk a felkockázott vajat és lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább.
- Miután a vaj és a cukor egy egységes állagot alkot, hozzáadjuk a tejszínt, illetve egy kis kanál sót.
- Összefőzzük, majd 2-3 perc múlva levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- Ezután leszűrjük az apró kis cukor darabkákat és egy edénybe tesszük, hűtőbe tároljuk.
ALMÁS PITE:
- Az almát lereszeljük és ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, illetve a citrom héjával és levével.
- Ízlés szerint keverhetünk a töltelékbe cukrot és vaníliás cukrot is.
- Állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét.
- Összekeverjük a száraz alapanyagokat a tésztához, majd belereszeljük a citrom héját és a hideg margarint. Hozzáadjuk a tojást, illetve a kisdoboz tejfölt.
- A kidolgozott tésztát kétfelé vesszük és kinyújtjuk. Az egyik lapot tepsibe rakjuk és megszórjuk zsemlemorzsával kevert darált dióval, majd erre kanalazzuk az almás tölteléket és befedjük a másik lappal, amit villával kissé megszurkálunk.
- 180°C-on aranybarnára sütjük. A sütés vége előtt 5 perccel kivesszük és megkenjük tojással, majd megszórjuk a durvára vágott dióval a tetejét.
- Miután elkészült, hagyjuk kihűlni szeletelés előtt majd sós karamellel tálaljuk.