Jobb, mint amit az Ikeában kapsz: svéd húsgolyó zelleres-diós pirított rizzsel

Ebben az ételben garantáltan nem fogsz csalódni.
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Svéd húsgolyó zelleres-diós pirított rizzsel
Svéd húsgolyó zelleres-diós pirított rizzsel
Hozzávalók:
Húsgolyó:
- 25 dkg sertéskaraj
- 25 dkg sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- 1 kk só
- 1 csipet bors
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 ek tej
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek olívaolaj
Húsgolyó sütéshez:
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek vaj
Zelleres-diós pirított rizs:
- 5 dkg vaj
- 25 dkg rizs
- 1 kk só
- 500 ml víz
- 10 dkg dió (durvára vágva, megpirítva)
- 15 dkg zeller kockára vágva
- 2 ek olaj
Sajtmártás:
- 10 dkg krémsajt
- 15 dkg trappista sajt
- 5 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csipet szerecsendió
Gyümölcsszósz:
- 20 dkg áfonya
- 20 dkg vörösáfonya
- 25 dkg barnacukor
- 1 db narancs kifacsart leve
- 1 ek vaj
- 3 ek szamóca szörp *(elhagyható)
- 1 csipet só
Elkészítés:
Húsgolyó:
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olajon ledinszteljük, és hozzáadjuk a darált húshoz. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük az egész tojást, a zsemlemorzsát, a tejet, és az apróra vágott petrezselymet is.
- Jól összegyúrjuk, és két órán át állni hagyjuk a hűtőben.
- Hideg vizes kézzel apró golyókat formázunk, és egy serpenyőben felhevítjük az olajat, a vajat, beletesszük a húsgolyókat és folyamatos forgatás, rázogatás mellett készre sütjük.
Zelleres-diós pirított rizs:
- Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a rizst, és sózzuk.
- A vajon egy kicsit átforgatjuk, amikor már serceg, akkor felöntjük a vízzel, hagyjuk forrni, majd letakarjuk, és elzárjuk alatta a tűzhelyet.
- 15-20 percig hagyjuk, hogy gőzben párolódjon.
- Az olajon megpirítjuk a kockára vágott zellert.
- Amikor kész a rizs levesszük a fedőt, átkeverjük egy villával, és hozzáadjuk a durvára vágott pirított diót, és a zellert is.
Sajtmártás:
- A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Kicsit megpirítjuk majd felöntjük a tejjel, és addig hevítjük, amíg sűrű mártást nem kapunk sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és a tejszínt.
- Ezután lassú tűzön megint addig főzzük, amíg besűrűsödik, és belekeverjük a krémsajtot, valamint a reszelt trappistát.
Gyümölcsszósz:
- A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az áfonyát, a narancs levét, a szörpöt, és a csipet sót.
- 8-10 percig főzzük, és amikor sűrűsödik belekeverjük a vajat is.
Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!
Fotó: Komáromi Annamária
Oldalak
