Farsangi szalagos fánk

Február kedvenc nyalánksága, ami nélkül nem telhet el a szezon.
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Farsangi szalagos fánk
Farsangi szalagos fánk
Hozzávalók:
Fánk:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 db tojássárgája
- 2 ek porcukor
- 1 tk rum
- 1 csipet só
Egyéni hozzávalók:
- olaj
- lekvár
Elkészítés:
- Egy csipet cukorral 1 dl tejet langyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, sót, olvasztott vajat, tojássárgáját, rumot és a felfuttatott élesztőt és a maradék szoba hőmérsékletű tejet.
- Alaposan összedagasztjuk. Ha nagyon ragad, lisztet keverünk még hozzá.
- Folpackkal letakarjuk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- A tésztát lisztezett felületre borítjuk és 1,5 cm vastagra nyújtunk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
- Ha kiszaggattuk az összeset, konyharuhával letakarjuk őket és 20-30 perc alatt újrakelesztjük.
- Közepesen meleg olajban a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.
Tálalás: Porcukorral meghintve lekvárral tálaljuk.
Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!
Fotó: Komáromi Annamária
Oldalak
