Mégis miért vetettek be leveses tányérokat 1956-ban a szabadságharcosok?

A 1956-os forradalom szabadságharcosai a legkülönfélébb trükköket húzták elő a tarsolyukból a tankok ellen. Így kerültek elő a leveses tányérok is.

Annyit megsúgunk, hogy nem leves került bele

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye, amely mély nyomot hagyott a nemzet emlékezetében.

Anno október 23-án a budapesti egyetemisták békés tüntetést szerveztek, amely hamarosan tömeges megmozdulássá nőtte ki magát. A demonstráció résztvevői a Petőfi-szobornál gyülekeztek, majd a Bem-szoborhoz vonultak, ahol a szovjet csapatok kivonását és a Rákosi-rendszer megszüntetését követelték. A tüntetők kivágták a zászlókból a szovjet címert, amely a forradalom egyik jelképévé vált.

Az események gyorsan eszkalálódtak, és a békés tüntetés fegyveres felkeléssé alakult. A Magyar Rádió épületénél az ÁVH tüzet nyitott a tüntetőkre, ami tovább szította az indulatokat. A felkelők elfoglalták a rádiót, és a harcok Budapest több pontján is kitörtek.

A forradalom során a magyar felkelők, köztük sok fiatal és munkás, hősies ellenállást tanúsítottak a szovjet csapatokkal szemben. Azonban hogyan kerültek elő azok a különleges leveses tányérok? Nos, a galériánkból kiderül!

A Corvin köz, a Széna tér és a Móricz Zsigmond körtér a harcok fontos helyszínei voltak. A felkelők Molotov-koktélokkal, kézifegyverekkel és néhány elfoglalt harckocsival vették fel a harcot a szovjet hadsereggel.
Kattints a további képekért!

Az egykori köztársasági elnök fejében végig az járt, hogy halálos ítélet vár rá, és fel fogják akasztani. Végül egészen más fordulatot vett a történet.

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Lifestyle
A különböző gyógynövényeket ősidők óta alkalmazzák természetes orvosságként a különböző betegségek, köztük a vírusfertőzések kezelésére, éppen ezért még a téli időszak kezdete előtt érdemes ezeket...
Home&Design
Már mindenki gondolkozik azon, hogyan tudna majd a hidegebb hónapokban kicsit spórolni a fűtésszámlán. Nos, nagyon úgy néz ki, hogy a jövőben egy tapéta lesz a megoldás.
Sztárok
Mick Jagger most 32 éves lánya, Georgia 2008-ban robbant be a köztudatba manökenként, és rögtön akkora sikert aratott, hogy azóta is a divatipar egyik legnagyobb sztárjaként tündökül.