Lifestyle

Mozart és az agyhullámok: Így javítja a klasszikus zene a mentális egészségünket

A zene nem csupán szórakozás, hanem egy olyan eszköz is lehet, amely hozzájárul a jobb életminőséghez, különösen azok számára, akik mentális nehézségekkel küzdenek.

Zene a léleknek

A zenehallgatás szerves részét képezi sok ember mindennapjának. Kocsiba ülve elindul a rádió, a boltba belépve éppen kedvenc dalunk sorait halljuk, de az utcán sétálva sem meglepő fejhallgatós járókelőkbe botlani. Sokszor észre sem vesszük, mennyire körbevesznek minket a különböző dallamok, de tudatosan is társíthatjuk egyes tevékenységekhez. Sokan szeretnek tanulás vagy olvasás közben zenét hallgatni, de a főzést és takarítást is fel tudja dobni egy-egy jól megválasztott műsorlista. Mindenkinek megvan a saját kedvenc műfaja és előadója, amiket akkor hallgat ha jó kedve van, de biztosan sokunknak akad egy sírós száma is, ami a nehéz időket segít átvészelni.

A zene ereje már régóta ismert az emberek hangulatára gyakorolt hatása miatt, de az utóbbi években a tudomány egyre több bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a zene, különösen a klasszikus zene, mély hatással lehet az agy működésére és a mentális egészségre. Egy új kutatás, rávilágít arra, hogyan szinkronizálja a klasszikus zene az agyi aktivitást, és hogyan segíthet a depresszió leküzdésében.

Kattints a galériára!

A depresszióban szenvedők esetében gyakran tapasztalható az agyi aktivitás diszharmóniája, ami hozzájárul a negatív gondolatok, szorongás és érzelmi labilitás fokozódásához. A kutatások azt mutatják, hogy a klasszikus zene hallgatása képes visszaállítani ezt az egyensúlyt azáltal, hogy összehangolja az agyi hullámokat és javítja az érzelmi szabályozást.
Kattints a további képekért!

Elképesztően érdekes dologra világított rá egy nemrégiben készült tanulmány, mely szerint alvási mintázatunk és a depresszió kialakulása szoros kapcsolatban állhatnak egymással.

Leadfotó: 123rf, forrás: neurosciencenews.com

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Lifestyle
Lifestyle
Gothár Péter 1982-ben bemutatott nemzedéki közérzetfilmje ugyan a hatvanas évek kádári Magyarországát tárja elénk, szorosan kapcsolódik az 1956-os forradalomhoz is.
Lifestyle
Ne féljünk kísérletezni, és alakítsuk az ebédet a gyerekek ízlésére – így biztosak lehetünk benne, hogy minden nap friss és izgalmas ételekkel indulnak útnak.
Sztárok
Pamela Beryl Harriman elsősorban politikai aktivistaként és diplomataként szerzett magának hírnevet, titkos magánélete azonban talán még izgalmasabb, mint impozáns szakmai pályafutása.