Lifestyle

Itt a válasz, miért váltak a telefonhívások a szorongás forrásává a Z generáció számára

Bár a telefonálás továbbra is fontos eszköze a kommunikációnak, a fiatalabb generáció tagjai egyértelműen inkább az üzenetküldést részesítik előnyben, mivel az jobban illeszkedik életstílusukhoz és kommunikációs preferenciáikhoz.

Generációs telefonfóbia

A telefonálás egykor az egyik legnépszerűbb kommunikációs forma volt, de a Z generáció – vagyis azok, akik 1995 és 2009 között születtek – jelentős része szorongással tekint a telefonhívásokra. Számukra a telefonálás nem természetes vagy kényelmes módja a kapcsolattartásnak, szemben az idősebb generációkkal, akik még mindig nagyra értékelik a közvetlen hangalapú kommunikációt. Ez sok esetben furcsának tűnhet, hiszen a fiatalok kezéhez van nőve a mobiltelefonjuk, így egyértelmű lenne, hogy a telefonhívás is a mindennapjaik része.

A Z generáció szorongása a telefonhívásokkal kapcsolatba nemcsak a saját életüket nehezíti meg, de újabb társadalmi problémákat is hoz magával, például a munkavállalás területén. A fiatalabb generáció tagjai különösen érzékenyek a mentális egészség kérdéseire, és nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a munkahely ne okozzon nekik stresszt vagy kiégést. Ez pozitív fejlemény lehet, mivel az egészséges munkavállalók hosszabb távon jobban teljesítenek, ugyanakkor a munkaadók számára kihívás lehet megteremteni azt a munkakörnyezetet, amely megfelelően támogatja az alkalmazottak mentális jóllétét, főleg ha ez már egy olyan hétköznapi feladatnál problémás lehet, mint a telefonásál.

De miért kerülik a Z generáció tagjai a telefonhívásokat, és miért vált számukra stresszforrássá?

Kattints a galériára!

Sajnos a valóság az, hogy egyeseknél már a telefonálás gondolata is gyakran a rettegés és a közelgő kudarc érzésével jár együtt. A szakértők úgy vélik, hogy a telefonhívásoktól való félelem a szociális szorongással – az ítélkezéstől vagy a megaláztatástól való félelemmel – függ össze. Sok fiatal bevalotta, hogy ha telefonálniuk kell, azt egy gondos felkészülés előzi meg, ami során leírják mit fognak mondani, és felkészűlnek lehetséges forgatókönyvekre, mit mondthat majd a másik fél, és erre ők hogyan fognak regálni.
Kattints a további képekért!

A saját lelki békéd és egészséged érdekében érdemes megfontolnod ennek az okostelefon-funkciónak a használatát, amit a Z generáció már előszeretettel alkalmaz.

Leadfotó: 123rf, forrás: nypost.com

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Utazás
A Mávinform hétfőn reggel vonatkésésekről, nem közlekedő járatokról, továbbá vonatpótlásról tájékoztatta a nyilvánosságot. Nem sokkal később Vitézy Dávid jelentkezett egy saját Facebook-bejegyzéssel...
Lifestyle
A baktériumok nem csak a ház sötét zugaiban lapulnak – gyakran a szemünk előtt rejtőznek. De ne aggódj, könnyedén higiénikusabbá teheted a teret, ha ezeket a tárgyakat beilleszted a rendszeres...
Home&Design
Sokan nem is gondolnák, de bizony több szín is van, amit érdemes elkerülni, ha a fürdőszobáról van szó, legalábbis a belsőépítészek és a lakberendezők szerint.