Home&Design

Mikor érdemes ablakcserén gondolkodnunk?

Az otthonunk komfortja és energiahatékonysága nagyban függ az ablakok állapotától, mégis sokszor hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni őket a felújítási tervek során. Az elöregedett, rosszul záródó vagy sérült nyílászárók nemcsak kényelmetlenné tehetik a lakást, hanem jelentős hatással lehetnek a fűtési és hűtési költségeinkre is, éppen ezért érdemes lehet még a téli hideg előtt lépéseket tenni, ha szükséges.

A Merkbau szegedi nyílászáró üzletében fogalmazott modern, és minőségi nyílászárók mind a hőszigetelés, mind a biztonság és esztétika szempontjából jó választásnak bizonyulnak, ha úgy döntesz, hogy jelenlegi ablakaid már nem látják el megfelelően szerepüket.

Nézzük, melyek azok a helyzetek, amikor mindenképp érdemes mérlegelni ezt a lépést:

Az ablakok nem zárnak jól

Az egyik leggyakoribb jel, hogy ideje ablakcserén gondolkodni, ha azt tapasztalod, hogy az ablakok körül hideg levegő áramlik be télen. A rosszul záródó nyílászárók esetében az ablakok nem szigetelnek megfelelően, így a meleg levegő elszökik a lakásból, miközben a fűtési rendszer folyamatosan próbálja pótolni a veszteséget. Ez nemcsak kényelmetlen, hanem hosszú távon jelentősen megnöveli a fűtési költségeket is. A huzatos ablakok tehát nemcsak a lakás hőmérsékletét befolyásolják negatívan, hanem a pénztárcánkat is megterhelik.

Kondenzáció az üvegek között

Az ablakok közötti páralecsapódás, vagyis a kondenzáció gyakori jelenség régi nyílászáróknál, különösen a dupla vagy tripla üvegezésű típusoknál. Ha az üvegek között pára jelenik meg, az nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem azt is jelzi, hogy az ablak szigetelése már nem megfelelő. Ez hosszú távon az energiahatékonyság csökkenéséhez vezethet, hiszen a sérült szigetelés nem képes bent tartani a meleget télen, illetve a hűvöset nyáron. Ilyen esetekben az ablakcsere elkerülhetetlen, ha nem szeretnénk tovább növelni az energiaszámláinkat.

Mechanikai sérülések

Az ablakkereteken és az üvegeken idővel jelentkezhetnek különböző mechanikai sérülések. Az időjárás, a rendszeres használat vagy akár egy véletlen baleset is okozhat repedéseket, deformációkat a kereten vagy az üvegen. Ezek a sérülések nemcsak rontják az otthon esztétikai megjelenését, hanem a szigetelőképességre is negatív hatással vannak.

Zajszigetelés javítása

Az ablakok szigetelése nemcsak a hőmérsékletre, hanem a zajra is hatással van. Ha forgalmas út mellett laksz, vagy egy zajosabb környéken élsz, akkor az ablakok zajszigetelő képessége különösen fontos. A régi ablakok gyakran nem nyújtanak megfelelő védelmet a külső zajokkal szemben, így a mindennapi élet zavaróvá válhat. A modern, jól szigetelt ablakok azonban hatékonyan csökkentik a zajszintet, így sokkal nyugodtabb, pihentetőbb környezetet biztosítanak.

Felújítás előtt

Ha egy nagyobb belső felújítást tervezel, az ablakok állapotának felmérése szintén kiemelten fontos. Az ablakcsere gyakran bontással, porral és kosszal jár, ami a már felújított belső térben kellemetlen lehet. Éppen ezért, ha a nyílászárók cseréje is esedékes, érdemes ezt a lépést még a belső felújítás előtt elvégezni, hogy elkerüld a későbbi felesleges bontásokat és a megújított enteriőr károsodását.

Akár az ablakok cseréjét fontolgatod, akár nagyobb szabású felújítást tervezel, a Merkbau minőségi termékpalettája és szakértői segítenek, hogy elképzelésed mielőbb megvalósulhasson!

Fotó: Pexels

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Home&Design
Lifestyle
Az alábbi betegségeknél akár jelentős enyhülést is hozhatnak a gyógyvizes fürdőkúrák.
Sztárok
Jason Momoa és Lisa Bonet ritkán látott fia, a 15 éves Nakoa-Wolf ha akarná, sem tudná letagadni édesapját, sőt: a tinédzser egy az egyben úgy néz ki, mint az Aquaman sztárja.
Sztárok
Idestova négy éve annak, hogy Harry herceg és Meghan Markle elhagyták a monarchiát, majd új életet kezdtek az Egyesült Államokban, amiről az egykori színésznő félreérthetetlen módon beszélt a...