Utazás

Nem akarunk hinni a szemünknek: elképesztő számokat közölt a hazai turizmusról a KSH

A hazai szálláshelyek szolgáltatásait az év nyolcadik hónapjában közel 2,6 millió látogató vette igénybe, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák száma is érdemben emelkedett, összesen több mint 7 millió éjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek augusztusban, amely éves alapon 3,6 százalékos növekedésnek felel meg - írja az MTI.

A többletfogyasztás egy része a turizmusban csapódik le

Kiemelték: a belföldi turisták továbbra is meghatározók: 1,4 millió magyar vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken, ami a belföldi vendégek számát tekintve 9,2 százalékos, míg a vendégéjszakáik esetében 3,7 százalékos növekedést jelent. Ez rávilágít, hogy a lakosság többletfogyasztásának egy meghatározó része a turizmusban csapódik le. Mindemelett Magyarország egyre népszerűbb a külföldiek körében is: augusztusban a külföldi vendégek száma 1,2 millióra nőtt, ami 14 százalékos növekedést mutat, míg az általuk eltöltött 3 millió vendégéjszaka 3,5 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakát.

Az országos szálláshely-forgalom jelentős része - 76,1 százaléka - vidéken realizálódott, ahol több mint 5,3 millió vendégéjszakát töltöttek el a látogatók. A főváros turisztikai forgalma szintén kiemelkedő volt, a szálláshelyek forgalmának 23,9 százalékát Budapest adta, ahol több mint 1,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek. A belföldi vendégéjszakák száma Szegeden és térségében nőtt a legnagyobb mértékben (12 százalékkal), míg a külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Gyulán és térségében emelkedett (12 százalékkal).

Felülmúltak minden várakozást

Összességében megállapítható, hogy a 2024-es nyári, illetve az év első nyolc hónapjában látott turisztikai adatok minden eddigi várakozást felülmúltak. Magyarország a vendégéjszakák növekedési ütemében 150 százalékos előnnyel a kontinens átlagos bővüléséhez képest Európát messze maga mögött hagyta - hangoztatta az NGM.

A kiemelkedő turisztikai keresletnek köszönhetően augusztusban a vendégéjszakák száma átlépte a 31 milliót (amely 1,6 millióval több, mint 2023 azonos időszakában), és a Liszt Ferenc repülőtér forgalma is kiemelkedő szintet ért el. A reptér az első nyolc hónapban 18,6 százalékkal több utast fogadott, mint egy évvel korábban.

Az NGM kitért arra is, hogy a turizmus stratégiai fontosságú ágazatként Magyarország gazdaságának meghatározó pillére, amely az ország GDP-jének több mint 10 százalékát biztosítja, valamint közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A kormány célja, hogy tovább növelje az ágazat teljesítményét, amelynek érdekében 15 milliárd forintból indított ágazati programokat, melyek a vendéglátóhelyek fejlesztésére, színvonalának és versenyképességének növelésére fordíthatók.

Speciális adót akarnak bevezetni Rómában jövő évtől, miután a túl sok turista miatt tarthatatlanná vált a helyzet a város több pontján – írja az MTI Alessandro Onorato friss nyilatkozata alapján.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Bemutatjuk a 2024-es Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságát
Utazás
Sztárok
Azt már megszokhattuk, hogy a ringen kívül is nagy dolgok történnek, és Szépréthy Roland ismét céltáblává vált, aki verbális ütéseket kapott Kokótól.
Lifestyle
Ez az egyszerű trükk gyors, hatékony, és valószínűleg már most is megvan hozzá minden, amire szükséged van. Próbáld ki, és élvezd újra a tiszta, foltmentes bögréidet!
Lifestyle
Karsai Dániel élete végéig harcolt azért, hogy Magyarországon engedélyezzék az eutanáziát. Most ismét nyitottabb a kérdés, mint valaha.