Lifestyle

Egyre több az erdei csótány a városokban - Kell tartanunk tőlük?

Az utóbbi időben egy új lakó jelent meg a városi zöldterületeken: az erdei csótány. Ezek az apró rovarok, amelyek leginkább az erdőkben és természetközeli területeken élnek, mostanra már a városi kertekben is fellelhetők. De mennyire kell félni tőlük?

Miért jelennek meg az erdei csótányok a városokban?

A kertvárosi erdeicsótányok (Ectobius vittiventris) természetes élőhelye az erdős területek, de az urbanizáció és a városi zöldterületek bővülése miatt egyre inkább alkalmazkodnak a városi élethez. A városi parkok, kertek és zöldövezetek kiváló menedéket nyújtanak számukra, mivel hasonló mikroklímát biztosítanak, mint a természetes élőhelyük. A lombkoronák, a talajtakaró növények és a nedves, árnyékos helyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a rovarok otthonosan érezzék magukat a városokban is. Mivel rajzásuk pont augusztus végére, szeptemberre esik, a mostani időszakban megnövekedett számban találkozhatunk velük. Bár első látásra meglepő lehet jelenlétük, egyáltalán nem kell félni tőlük. Az erdei csótányok ártalmatlanok, és ökológiailag fontos szerepet töltenek be. A legfontosabb, hogy ne keverjük össze őket a problémásabb csótányfajokkal.

Veszélyt jelentenek ránk?

A kertvárosi erdei csótány, az egyik leggyakoribb idegenhonos faj, melyet hazánkban 2005-ben észleltek először. A mediterrán eredetű faj terjesztésében nagy szerepet játszik az áruszállítás, de a felmelegedő klíma miatt a populációk könnyebben maradnak fenn és telelnek át hazánkban is. Kerényi Dávid a HUN-REN Ökológiai Központ kutatója hozzátette:

„Ezek az állatok nem élősködők, nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket, allergiás reakciókat sem váltanak ki, így nem szükséges bármilyen irtószeres védekezés.”

Az erdei csótány elleni védekezéshez bőven elég, rovarhálót használni, és esténként, a sötétben szellőztetni, mert a fény vonzza őket. Nem mellesleg az erdei csótánynak akad bőven ellensége a természetben is, hiszen vele táplálkoznak a különböző ragadozó ízeltlábúak, rágcsálók, de még a gyíkok, békák is.

Oldalak

Video Inspiráló Nők Díj 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!
Lifestyle
Home&Design
Az irodai környezet nagy hatással van a teljesítményünkre, de sokszor nem is gondolunk rá, hogy a körülöttünk lévő apró változások milyen drámai hatással lehetnek a produktivitásunkra.
Lifestyle
A M1 műsorvezetőjének nem tűnt fel, hogy egy mesterséges intelligencia által készített fényképet kezdett el dicsérgetni.
Lifestyle
Az utóbbi időben egy új lakó jelent meg a városi zöldterületeken: az erdei csótány. Ezek az apró rovarok, amelyek leginkább az erdőkben és természetközeli területeken élnek, mostanra már a városi...