Zöld oázis kevés munkával? Ilyen növényeket ültess, ha gondozásmentes kertre vágysz

Jó hír, hogy akár ősszel is megtervezhetjük, és belevághatunk a telepítésbe, amint a hőmérséklet tartósan 30 fok alá süllyedt.

Gondozásmentes kert

Ha virágos, zöld környezetet szeretnénk varázsolni házunk köré, de idő és motiváció hiányában kevesebbet szeretnénk vele foglalkozni, a gondozásmentes kertet nekünk találták ki. Természetesen minimális törődésre ebben az esetben is szükség van a Praktiker szakértője szerint, aki hasznos tudnivalókkal, tanácsokkal és tippekkel szeretné segíteni, hogy az elképzelésből valóság legyen.

Sokan érdeklődnek manapság a gondozásmentes kert iránt, ezért az őszi kertrendezés előtt fontos tisztázni, a gondozásmentesség nem azt jelenti, hogy a kerttel egyáltalán nem kell foglalkozni - hívja fel a figyelmet Füzesi Melinda, kert- és növényápolási szakértő. Inkább arról van szó, hogy olyan ágyásokat és zöldfelületeket alakítunk ki, amelyek fenntartására kevesebb időt és energiát kell fordítani. Aki tehát kevesebb munkával szeretne maga körül egy zöld oázist létrehozni, akár ősszel is belevághat a projektbe, ha hűvösebbre fordul az idő. A szakértő többek között azzal kapcsolatban ad most tanácsokat, hogy melyek a legfontosabb teendők és milyen növényeket ültessünk, hogy később egy gondozásmentes kertben gyönyörködhessünk. Részletek a galériában!

Elsőként mérjük fel kertünk nagyságát, tájolását, adottságait. Tervezéskor vegyük figyelembe, melyek az árnyékosabb és melyek a naposabb részek, ezek milyen arányban vannak egymáshoz képest, a napos részeket hány órán át éri a napfény, valamint az is lényeges, hogy milyen a talaj összetétele, minősége, hiszen mindez meghatározza majd a kialakítást – javasolja Füzesi Melinda. A talaj- és fényviszonyoktól függ, hogy a kert melyik részébe milyen örökzöldet, lombhullatót vagy cserjét, valamint évelőt ültethetünk, amelyek az kert vázát adják. Mindezeket szem előtt tartva írjuk össze, milyen növényeket látnánk szívesen kertünkben. Mivel a hűvösebb őszi idő kedvez a gyökeresedésnek, akár már ekkor is nekiláthatunk a munkálatoknak. Mindenekelőtt készítsük elő a talajt: lazítsuk meg, forgassuk át, dúsítsuk szerves vagy műtrágyával, komposzttal, javítsuk esetleg talajjavító sóval. Ezután jöhet az ültetés.
Kattints a további képekért!

Legyen szó kisebb kiegészítőkről vagy nagyobb változtatásokról, ez az árnyalat garantáltan feldobja otthonod.

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Video Bemutatjuk a 2024-es Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságát
Sztárok
A 28 éves hollywoodi sztár zöld ruhája nem sokat hagyott a képzeletre.
Utazás
Az utazási ipar bennfentesei felfedték, hogy melyek azok a dátumok, amelyeket ajánlott elkerülni repjegyfoglaláskor a karácsonyi időszakban.
Sztárok
A sussexiek Netflix-sorozatukban beszéltek őszintén a királyiakkal való viszonyukról, és elárulták azt is, pontosan mi volt az a dolog, amely éket vert közéjük és Vilmos herceg közé.