Lifestyle

Pár hét múlva elindulhatnak külföldre az Erasmust helyettesítő Pannónia Ösztöndíjprogram első résztvevői

Néhány hét múlva elindulhatnak külföldre azok az egyetemisták, akik elsőként vesznek részt az Erasmust helyettesítő Pannónia Ösztöndíjprogramban.

Mintegy 8000 fiatal juthat el külföldi egyetemekre

„Tarthatatlan, hogy Magyarországot, a magyar fiatalokat kizárták az Erasmus-programból” - mondta Hankó Balázs szeptember 8-án a Bálna rendezvényközpontja előtt tartott doorstep sajtótájékoztatón - írja az MTI.

A kultúráért és innovációért felelős miniszter ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy tízmilliárd forintból elindítják a Pannónia programot, amelynek segítségével mintegy 8000 fiatal juthat el külföldi egyetemekre, majd bejelentette: „a pannóniások első csapata már az elkövetkező hetekben elindul világhódító körútjára.”

2024. január 29-ig lehetett benyújtani a felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak a pályázatukat a Pannónia Ösztöndíjprogramra, amelyet azután hoztak létre, hogy 2023. januárjában az Európai Bizottság összeférhetetlenségre hivatkozva befagyasztotta huszonegy, korábban modellváltáson átesett magyar egyetem külföldi mobilitási programjának, vagyis az Erasmus+ és a Horizont Európa programnak a támogatásait.

Az ennek okán létrejött ösztöndíjprogram lehetőséget biztosít az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára, hogy támogatott keretek között tanuljanak, kutassanak, oktassanak, vagy szakmai gyakorlatot teljesítsenek külföldön.

Ki és milyen tevékenységet végezhet a programban?

Hallgatók számára:

  • hosszú távú hallgatói mobilitás: tanulmányi vagy szakmai gyakorlat (2-12 hónap), illetve kutatási célú (2-3 hónap, csak mester-, doktori- és osztatlan képzésnél) mobilitás
  • rövid távú hallgatói mobilitás: tanulmányi vagy kutatási célú (2-30 nap) mobilitás, illetve konferenciarészvétel vagy nyári egyetem
  • kiválósági ösztöndíj: a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók számára elérhető mobilitás, ami meghatározott képzési területeken, a nemzetközi felsőoktatási rangsorok 250 legjobb egyetemén valósul meg. a résztvevők a havi ösztöndíjtámogatás mellett lakhatási-, utazási- és tandíjtámogatásban is részesülnek (1-6 hónap, csak mester- doktori- és osztatlan képzésnél)

Oktatók, kutatók és munkatársaknak szóló lehetőségek:

  • képzési, oktatási vagy kutatási célú mobilitás (2-60 nap)
  • a kimenő mobilitás megvalósítása mellett a hazai intézményeknek lehetősége van a külföldi oktatókat fogadni rövidtávú bejövő mobilitás formájában

Mennyi ösztöndíjat kaphatnak a résztvevők?

Fontos kiemelni, hogy az ösztöndíj mértékre a célországtól és a mobilitás típusától is függ.

Az ösztöndíj összege ezek alapján lehet:

  • hosszútávú hallgatói mobilitások: havi 350.000-400.000 forint
  • rövid távú hallgatói mobilitások: napi 5.000-35.000 forint
  • kiválósági ösztöndíj: havi 450.000-500.000 forint (A kiválósági ösztöndíjasok további támogatást igényelhetnek a tandíj, az utazás és a lakhatás fedezésére.)
  • oktatói-kutatói-munkatársi ösztöndíjak: napi 16.500-70.000 forint

Az egységes felsőoktatási rendszert, a Neptunt feltörő, és egyebek mellett hallgatók ösztöndíjait magának átutaló csalót kapcsolt le a rendőrség. A fiatal elkövetőt több mint száz rendbeli bűncselekménnyel gyanúsították meg.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Lifestyle
Fashion&Beauty
Kamilla királyné ezúttal nem fenséges estélyiben vagy tekintélyt parancsoló kosztümszettben keltett nagy szenzációt, hanem egy átlagos, mégis feltűnően csinos őszi ruhában.
Lifestyle
A Halak életében újra felbukkan egy régi nagy szerelme. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Egészség
Sokan nem is tudják, hogy mennyire fontos a D-vitamin a szervezet számára. Azonban miért kell szednünk ebben az időszakban?