Nem a napraforgó és az olíva az: ez az olaj növeli a demencia kockázatát
Gondoltad volna, hogy egy sokak által egészségesnek hitt olaj jelentősen növelheti a rossz koleszterin szintjét, valamint akár a demencia kialakulásának kockázatát is?
Inkább hanyagold, ha lehet
Az emberek többsége a mai napig napraforgóolajjal süt és főz, holott számtalan tanulmány kimutatta már annak káros hatásait. Éppen ezért sokan olívaolajra váltottak, ám mint kiderült, az extra szűz verzió például egyáltalán nem alkalmas, ha sütésről vagy épp főzésről van szó, ugyanis ez az olaj bizonyos hőmérséklet felett akár rákkeltő is lehet. De akkor vajon melyik az az étolaj, amely teljes biztonsággal használható a konyhában? Nos, egy biztos: vigyázni kell arra, hogy mivel főzünk napi rendszerességgel, ugyanis nemrégiben egy friss kutatás arra a következtetésre jutott, hogy egy harmadik, igencsak népszerű és sokak által használt olaj a demencia kialakulásának kockázatát is növelheti amellett, hogy a rossz koleszterin szintjét is emeli szervezetünkben. Hogy miről is van szó pontosan, azt galériánkból megtudhatod!
A természetes étrend-kiegészítők ugyan egyre felkapottabbak az utóbbi esztendőkben, de a legújabb tanulmányok szerint nem árt csínján bánni velük.
Leadfotó: 123rf