Home&Design

Tudnivalók a padló hőszigetelésének kialakításáról

A padló-hőszigetelés kialakításának tudnivalóval egyre több és több ingatlantulajdonosainak lenne indokolt megismerkednie közelebbről is. Például azért, hogy az épület használati értékét növelni tudják. Nekik szeretnénk segíteni ezzel a bejegyzéssel. Végig fogunk ugyanis menni azokon a tudnivalókon, amelyekkel célszerű tisztában lenni a kérdéskör kapcsán. Izgalmas a téma, úgyhogy ne is szaporítsuk a szót, vágjunk bele!

Amiért a padló hőszigetelés kialakítása rendkívül fontos feladat

Nem nehéz megtapasztalni azt, hogy a szigetelés nélküli padló télen kellemetlenül hideg, ezáltal nagymértékben rontja az ember hőérzetét. Elég csak mezítláb tenni pár lépést rajta, és máris nem vágyik többet hasonlóra az ember.

Többek között a Naturica Group Steico hőszigetelő anyagainak választékában is ez a padló-hőszigetelés kialakítását segítő anyagok hozzáadott értéke. Nem megfeledkezve arról, hogy a speciális technológiával 2-3 fokkal is csökkenteni lehet a fűtési hőmérsékletet.

Amivel ugyebár a fűtésszámla is csökkenthető. Aztán ott van még érvként a pára jelenléte is, amely hajlamos könnyen kicsapódni, ha nincs a padlóban megfelelő szigetelés. Márpedig ezt a burkolat állapota, másrészt a rajta megjelenő penész miatt sem jó csak úgy annyiban hagyni.

Mennyire legyen vastag a célzottan kialakított padló-hőszigetelés?

Amikor a lehetőségek engedik, a kérdést tekintve legjobb az építész javaslataira hagyatkozni. Persze nem ritka eset az sem, amikor a körülmények ezt nem teszik lehetővé. Ilyenkor a 20/2014 (III.7.) BM rendelet is lehet irányadó.

Utóbbi legfeljebb 0,3 W/m.K hőátbocsátást rögzít. Mindezzel együtt fontos, hogy a hatékonyságot tekintve nem a vastagság a mérvadó. Sokkal lényegesebb, hogy ideális minőségű, alacsony hővezető képességű szigetelőanyag legyen beépítve.

Sőt, kimondottan felesleges is jóval vastagabb padló-hőszigetelést lerakni a kelleténél. Több indoka is van ennek a javaslatnak, de a legfontosabb, hogy a vastagsággal nem jár együtt a hatékonyságnövelés.

Milyen hőszigetelő anyag lehet optimális erre a célra?

Egészen sokáig a lépésálló EPS, másnéven a hungarocell alkalmazása volt a bevett gyakorlat. Érthető, hisz remek a szigetelőképessége, és még olcsó is. Egy komoly gond viszont akad vele, mégpedig az, hogy nem környezetbarát.

fal padló hőszigetelés anyagok

Ugyanakkor a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében jobban járhatunk haladóbb megoldásokkal. Tipikus példa erre a lépésálló STEICO floor. Hiba nélkül tudja, amit egy hőszigetelő anyagtól el lehet várni, miközben környezetbarát technológiát jelent.

Aztán ott van lépésálló padló hőszigetelés gyanánt a STEICObase. Amely a tömör rostszerkezetének köszönhetően egyszerre stabil és formatartó. Ráadásul kifejezetten alacsony hővezető képességű, egyúttal nagy hőtároló kapacitással is bír.

Lead fotó: Pexels /Dmitry Zvolskiy/

Oldalak

Video Bemutatjuk a 2024-es Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságát
Home&Design
Fashion&Beauty
Ha a diszkrét, ám mégis figyelemfelkeltő körömtrendek híve vagy, Selena Gomez gyönyörű őszi manikűrje tökéletes választás lehet számodra.
Lifestyle
A Kos váratlan üzenetet kap valaki olyantól, aki egykor sokat jelentett neki. Napi horoszkóp.
Egészség
A legtöbb ember igyekszik kicselezni az öregedést, de ez bizony az étkezéssel kezdődik. Ha egészségtelenül eszünk, akkor a többi trükk mindegy is.