Lifestyle

Kipróbáltuk a Dyson V15™ Detect Absolute szuperporszívót: Ilyen tiszta még sosem volt a lakásunk

Élesben teszteltük a Dyson eddigi legerősebb, intelligens vezeték nélküli porszívóját.

Talán mondanom sem kell, a mai embernek miből van a legkevesebb az életében: időből és helyből. Különösen igaz ez, ha kisgyerekes szülő vagy - pláne, ha több gyermeked is van - és esetleg panellakásban élsz, akárcsak mi. Ha csak nem vagy tökéletes, néha előfordul, hogy a rendetlenség veszi át az uralmat a hétköznapi rohanásban. Persze rengetegszer halljuk, milyen fontos, hogy az embernek maradjon elég ideje a szeretteire, neadjisten önmagára a kötelezettségei, mint a munka és a háztartás, mellett. A magam részéről nem is ismerek olyat, akinek mindig sikerül: hol ez billen ki, hol arra jut kevesebb idő. Dolgozó szülőkként így van ez nálunk is; be kell, hogy valljam, néha feláldozom a főzést annak oltárán, hogy edzeni tudjak vagy épp a takarítás tolódik néhány napot (...egy hetet), hogy el tudjak intézni valami számomra fontosat. Így történt ez sajnos most is: kissé elmaradtam a háztartási műveletekkel, egészen pontosan a takarítással. Viszont remek alkalom kínálkozott ezzel arra, hogy élesben próbálhassam ki, mit tud a Dyson V15™ Detect Absolute szuperporszívó.

A Dyson és én

Réges régre vezethető vissza a közös múltunk: 2020-ban kezdtük el itthon a márka V8-as porszívóját használni. Már akkor is a helykihasználás volt az egyik fő szempont: nem szerettünk volna egy nagy, robusztus porszívót kerülgetni, ami a fél gardróbot elfoglalja, ráadásul a vezeték nélküli megoldás igazi aduásznak tűnt. A lakás azóta sem lett tágasabb, viszont ahogy bővült a családunk, a hely egyre szűkösebbé vált, így a lehető legideálisabbnak bizonyult a vezeték nélküli, kis helyet foglaló porszívó. Ehhez pedig hozzájön az a tény is, hogy sokkal könnyebb vele rendet tartani, megőrizni a tisztaságot: nem kell előbányászni, végighúzni a lakáson és bedugni, majd ugyanígy elpakolni. Egyszerűen csak kiveszem a töltőből, használom, majd visszateszem. Hatalmas áldás ez, ha a gyermekünk előszeretettel vizsgálja a gravitációt a lepotyogó morzsák segítségével.

Azóta pedig egyébként egy Dyson Airwrap™ Complete Long hajformázó büszke tulajdonosa is vagyok, amit szinte minden nap használok - az erről készült tesztem itt olvasható!

Na, de miben más, mit tud a Dyson V15™ Detect Absolute, amitől minden eddigi, előző verziónál jobb?

Fénysugár, ami utat mutat

Oké, hogy az ember nem csukott szemmel porszívózik, de az is igaz, hogy nem 10 centiről nézi a padlót közben. Így fordul elő velem is rendszeresen, hogy miután befejeztem a lakás kitakarítását, még vissza-visszanyúlok a porszívóhoz, mert itt-ott fedezek fel újjabb porszemeket, szöszöket. Ezt elkerülendő a Dyson V15™ Detect Absolute egyik fej tartozékában világítást is elhelyezett: a pontos szögbe állított fénysugár láthatóvá teszi azt a port, amely szabad szemmel láthatatlan a kemény padlón. Így is nagy segítség a beépített világítás az elhullajtott rágcsimorzsák feltérképezésében, de ha lenne háziállatunk, biztosan ez lenne a kedvenc funkcióm!

Alkalmazkodó szívóerő

A készülékben egy szenzor található, amely folyamatosan méri a porszívóba beérkező szemcsék méretét, és ehhez képest változtatja a szívóerőt. Ez különösen akkor jött jól, amikor különböző felületeken is használnom kellett: a parkettán még szépen, egyenletesen duruzsolt, majd amikor a hosszabb szálú szőnyegre tettem, erősebb fokozatra - mélytisztításra - kapcsolt, aminek persze meg is lett az eredménye: az utolsó porcicát is kiszedte a nappali szőnyegéből. Persze nemcsak automatikus beállítás van: mi is kapcsolhatunk a szívás erősségén saját meggyőződésünk szerint Eco, Auto vagy Boost beállításra, amit az eszköz LCD kijelzőjén ellenőrizhetünk. A nem is olyan kicsi monitoron nyomon követhetjük azt is, milyen teljesítménnyel működik a porszívó - konkrétan hogy milyen típusú szennyeződésből mennyit szívott fel -, másodpercre pontosan kijelzi az üzemidőt és az akkumulátor élettartamát is mutatja. Arról nem is beszélve, hogy a Root Cyclone™ technológiának köszönhetően a 14 feltekert ciklon, amellyel a készülék rendelkezik, akár 100 000 g-nyi erőt képes létrehozni, így távolítva el a port a légáramból, teljesen zárt szűrőrendszere pedig magába zárja az akár 0.3 mikron nagyságú mikroszkopikus részecskék és allergének 99.99%-át is.

Jobban bírja

Ami a készülék kicsomagolása után azonnal szemet szúrt, hogy az akkumulátor teljesen máshogy csatlakozik a készülékhez, mint a nálam meglévő korábbi típusnál. A Dyson V15™ Detect Absolute-ben az akkumulátor egyszerűen ki- és bepattintható, így ha sok év múlva elfáradna, könnyebben is tudom majd cserélni. Az üzemidő is jóval hosszabb az új modell esetében: akár 60 percnyi folyamatos, szívóerő veszteség nélküli takarítást biztosít. Feltöltési ideje 4,5 óra, ami elsőre talán soknak tűnhet, de mivel a saját dokkolójába - töltőjébe - teszem vissza mindig a porszívót használat után, folyamatosan rendelkezésre áll. Illetve aki nagyobb házban használja az eszközt, érdemes lehet pótakkumulátorban is gondolkodnia, hogy ne kelljen várnia a porszívó feltöltődésére.

A haj a baj

Hosszú hajú nő lévén rengeteget küzdök azzal - és az egész család -, hogy valahol mindig találok elhullajtott hajszálat. Hiába igyekszem a lehető legóvatosabban fésülködni és itthon többnyire összefogni a sörényemet, a rakoncátlan hajszálak valahogy mindig szanaszét vándorolnak a lakásban és belegubancolódnak mindenbe - ez alól pedig a porszívófej sem kivétel. Az epicentrum persze a fürdőszoba, itt kell valahogy csírájában elfojtani a problémát. Szerencsére a Dysonnál is gondoltak erre és kifejlesztették a Hair screw motorizált fejet: a hajszálak felcsavarodását megelőző tölcsér alakú hengerkefe a portartályba görgeti a hajat, nem akad fel benne, mint egy hagyományos porszívófejen. Ez egyébként nemcsak akkor előnyös, ha a padlón heverő nem kívánt hajszálaktól szeretne az ember megszabadulni, hanem tökéletes arra is, hogy a kisállataink fekhelyét kitisztítsuk. És ha már a kisállatok szőréről esett szó: ahogy a korábbi verziókhoz, Dyson V15™ Detect Absolute-hoz szintén csatlakoztatható a külön megvásárolható Pet Grooming Kit - kisállat ápoló készlet - összes tartozéka, ami fésülés közben összegyűjti a hulló szőrszálakat és a kisállatkorpát.

Tiszta porszívó, rendes ház

Nem tudom, megvan-e a Jóbarátok sorozatból, amikor kiderül, hogy a kissé rend- és tisztaságmániás Monica még a porszívót is leporszívózza. Na, hát pont ilyen vagyok én is, nem is értem miért volt ez egyáltalán poén tárgya a szériában! A Dyson V15™ Detect Absolute-tal szerencsére könnyű dolgom van: leporszívóznom ugyan nem kell (nem is tudnám), de a szűrő és a Fluffy™ hengerkefe mosható, a portartály és az eszközök pedig áttörölhetőek. Így nemcsak az összegyűlt portól szabadulhatunk meg, de a készülék élettartamát is növelhetjük, illetve a kiegyensúlyozottabb működéshez is hozzájárulhatunk.

Összegzés

Bár első pillantásra borsosnak tűnhet a Dyson V15™ Detect Absolute ára, ha összegezzük, mi mindent tud ez a készülék, mennyi időt, helyet és energiát spórolhatunk vele, már abszolút reálissá válik az összeg. Ez köszön vissza egyébként a vásárlói véleményekben is a Dyson hivatalos magyar nyelvű oldalán, én pedig szívesen megmutatom, hogy egy 55nm-es panellakásban mennyi port, hajat tudott összegyűjteni úgy, hogy - ciki vagy nem ciki, vállalom - több mint egy hét takarítás kimaradt. Elárulom, még sosem láttam egy porszívózás után sem ennyire tele egy másik készülék tartályát:

Fotók: Femcafe.hu/Sajószegi Veronika, Dyson.hu
Leadfotó: Dyson.hu

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Lifestyle
Lifestyle
Biztosan te is küzdesz néha az éjszakai álmatlanság gyötrő problémájával. Nyugodj meg: akkor sincs baj, ha nem vagy csak nagyon lassan hull álom a szemedre. Mutatunk egy módszert, mely egész biztosan...
Utazás
Csípős, zord reggelek várnak ránk október második felében. Heti időjárás-előrejelzésünk következik.
Home&Design
A baktériumok nem csak a ház sötét zugaiban lapulnak – gyakran a szemünk előtt rejtőznek. De ne aggódj, könnyedén higiénikusabbá teheted a teret, ha ezeket a tárgyakat beilleszted a rendszeres...