Utazás

Rejtélyes lökéshullám érte el a Földet, repedés alakult ki bolygónk létfontosságú védőpajzsában

A váratlan eseményre december 19-én került sor, a lökéshullám miatt jelentékeny mértékben megnövekedett egy G1 kategóriájú geomágneses vihar kialakulásának esélye.

Mi idézhette elő?

Egyelőre tisztázatlan eredetű, a napszéllel érkező lökéshullám érte el a Földet december 19-én, melynek következtében repedés jött létre a kék bolygó kulcsfontosságú védőpajzsában, a magnetoszférában - számolt be róla a Live Science. Egyelőre a kutatók is tanácstalanok, annyit azonban tudni lehet, hogy a repedés miatt jelentékeny mértékben megnőtt az esélye egy G1 kategóriájú geomágneses vihar kialakulásának. Öröm az ürömben, hogy egy ilyen vihar kifejezetten gyengének minősül, nem jelent veszélyt a Földre és annak lakóira nézve.

A kutatók egy része arra gyanakszik, hogy a lökéshullám egy, az AR3165 jelű napfoltban történt koronakidobódás hatására indulhatott el. A régió kifejezetten aktívnak tűnik, december 14-én legalább nyolc flert produkált, több rádiókimaradást is okozva az Atlanti-óceánon.

A koronakidobódás jelensége során a Nap felső rétegének egy része az űrbe távozik. Ha az ekképp felszabaduló, nagy sebességű töltött részecskék egészen a Földig eljutnak, és interakcióba lépnek a légkörrel, geomágneses vihart okozhatnak. Az ilyen események következtében egyébként a sarki fény is felerősödik, de különböző technológiai problémákat, sőt globális katasztrófát is előidézhetnek.

A Nap aktivitása egy nagyjából 11 éves ciklust követ, amelyben egymással váltakoznak a nyugodtabb és a hektikusabb periódusok. Központi csillagunk mostani ciklusának csúcsa 2025-re várható.

Fotó: 123rf

2021 februárjában a tudósok megfigyeltek egy meteort, melynek pályája és viselkedése alapján megkérdőjelezték, tényleg úgy alakult-e ki a Naprendszer, ahogy azt eddig hitték.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Lifestyle
Egy kapcsolatban fontosak lehetnek a gesztusok, de tényleg meghatározó tud lenni egy furcsaságnak tűnő apróság?
Sztárok
Az énekesnő az elődöntőben esett ki, és szemlátomást mélyen érintette a kudarc, hiába igyekezett mindezt palástolni.
Lifestyle
Ha te is dús, fényes és extra hosszú hajra vágysz, akkor mindössze egy összetevőt kell bevetned a szláv nagyi szerint, aki 80 éves kora ellenére is derékig érő tincsekkel büszkélkedhet.