Lifestyle

Tüntetések Cannes-ban: félmeztelen nő és feminista csoport demonstrált a vörös szőnyegen

A hétvége folyamán többen tiltakoztak a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén. Egy félmeztelen nő az ukrajnai háború során elkövetett szexuális erőszak ellen tiltakozott, egy feminista csoport pedig a családon belüli erőszak áldozatainak magas számára hívta fel a figyelmet.

A női áldozatokért szólaltak fel

Hagyjátok abba a megerőszakolásunkat” – ez a felirat volt annak a tüntetőnek a meztelen felsőtestére festve az ukrán zászló színei mellett, aki egy szál alsóneműben, vérvörös festékkel beborítva, ordítva rohant be a cannes-i filmfesztiválon bemutatott Three Thousand Years of Longing című film pénteki premierjére – írta meg a New York Post. A biztonsági szolgálat nem sokkal később letakarta és eltávolította a nőt a helyszínről, a demonstrációról készült felvételek azonban ellepték az internetet a hétvégén.

Akciójával azokra a nők elleni erőszakos cselekedetekre hívta fel a figyelmet, amiket a február vége óta tartó ukrajnai háborúban követtek el az orosz katonák. A háború kitörése óta több nő és lány számolt be arról, hogy megerőszakolták őket orosz katonák, akik a kiskorúak elleni és a tömeges nemi erőszaktól sem rettennek vissza.

Két nappal az incidens után egy feminista csoport tüntetett a filmfesztiválon. A Telex arról ír, a fekete ruhás nők egy óriási transzparenst bontottak ki, és fekete füstgránátokat gyújtva, az ég felé emelt ököllel tiltakoztak a Holy Spider című versenyfilm premierje előtt. A transzparensen egy hosszú névsor volt látható, 129 olyan nő nevével, akik a családon belüli erőszak áldozatai lettek Franciaországban.

A Holy Spider című filmet „feminista thriller”-ként emlegetik, egy iráni nőről szól, aki egy szexmunkásokat gyilkoló férfi nyomába ered. A Twitteren megjelent posztok szerint a vetítésen ülők nagyrészt nem tudtak a tiltakozásról, és a füstgránátok szaga sem jutott be a terembe.

Sokszor érzed azt, hogy nem vagy egyedül? Különleges dolgok történnek veled és nem tudod, minek köszönhetően? Talán most megtalálod a választ.

Leadfotó: John Phillips/Getty Images

Oldalak

Video Bemutatjuk a 2024-es Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságát
Lifestyle
Sztárok
Vasárnap este a Sztárbox hatodik negyeddöntőjében a férfi könnyűsúly, a férfi középsúly és a férfi nehézsúly kategória egy-egy versenyzője mérkőzik meg egymással a ringben. A nézők közül sokan...
Sztárok
Habár idehaza sokan még nem ismerik a nevét, a világot egyre jobban uralja az az énekesnő, akinek az idei év egyik nagy slágerét is köszönhetjük.
Sztárok
Bár első látásra meg nem mondanánk a két nőről, hogy testvérek, hiszen nem igazán hasonlítanak egymásra, vitathatatlan, hogy mindketten a maguk módján csinosak, és valódi természetes szépségek.