Recept

Így úszd meg fillérekből a Márton-napi menüt - Mutatjuk, mit főzz

Az, hogy Márton-napon libát illik enni, legalább annyira alapvetés, mint, hogy húsvétkor sonka kerül az asztalra. Manapság mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki a későbbi gazdagság reményében ezen a napon libasültet szeretne enni. A Márton-napi vacsorának azonban nem kell feltétlenül vagyonokba kerülnie - mutatjuk, mit készíts.

Ludaskása

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 1 kg libaaprólék
  • 40 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó)
  • 15 dkg csiperke (elhagyható)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 db babérlevél
  • néhány szem egész feketebors
  • ízlés szerint só

A kásához:

  • 30 dkg rizs (jázmin vagy basmati)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 ujjnyi reszelt gyömbér
  • 1 kk majoránna
  • ízlés szerint só, bors
  • kevés libazsír a sütéshez

Elkészítés:

  1. A leveshez a libaaprólékot tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje. Ha elkezd habosodni, egy szűrő segítségével távolítsuk el a felesleges habot.
  2. Adjuk hozzá a megpucolt, felaprított leveszöldségeket, a félbevágott hagymát, a fokhagymát, majd fűszerezzük. Alacsony lángon főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, félidőben adjuk hozzá az egészben hagyott gombát. Főzés közben gyűjtsük össze a leves tetejéről a felgyülemlő zsírt és tegyük félre.
  3. Ha a leves elkészült, a libazsíron kezdjük el pirítani az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a zöldségeket, a zöldborsót és a főtt húst. Pirítsuk le, majd keverjük hozzá a rizst és öntsük fel annyi levessel, hogy ellepje. Fűszerezzük petrezselyemmel, gyömbérrel, majoránnával, sóval, borssal.
  4. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük további 20-30 percig. Ha szükséges, adjunk még hozzá alaplevet.
Fotó: 123rf.com

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Recept
      Lifestyle
      A bolognai spagetti vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb fogás a világon, ám a legtöbben valójában helytelen módon készítik.
      Fashion&Beauty
      Anne Hathawayt kiváló divatérzékkel áldotta meg a sors, amiről ő maga egyik legutóbbi nyilvános szereplésén ismét tanúbizonyságot tett – méghozzá egy igencsak egyedi nadrágban.
      Lifestyle
      Sztárok
      A hercegnének megvan a maga stílusa, és bizony ebbe nem fér bele sem anyósa, sem pedig a néhai királynő kedvenc divatszabálya.
      Egészség
      A magyarok főleg csak húsvétkor fogyasztják ezt a zöldséget, aztán háttérbe szorul, és elfelejtjük. Pedig a rák kialakulásának a kockázatát is jelentősen csökkenti.
      Utazás
      Sokan nem tudják, de a B kategória besorolásán belül van egy titokzatos kód. Akinél ez jelen van, azt csak ”fél” jogosítványnak szokták tartani.