Felfedi valódi arcát a menzás rettenet – A tökfőzelék igenis finom
Gyermekkorunk menzás emlékei mindannyiunkban mély nyomot hagytak. A paradicsomos káposzta és a gyümölcsleves mellett a tökfőzelék is dobogós volt a valaha volt legrosszabb menzás ételek sorában. Felnőttként persze rájövünk, hogy ezek a fogások legtöbbször valójában finomak, csak tudni kell őket elkészíteni. A tökfőzelék mélyről indult, de annál kellemesebb csalódást okozott.
Tökfőzelék
Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 2 púpos ek finomliszt (diétázóknak mehet zabliszttel)
- 3 ek olaj
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 2 tk só
- 1 késhegynyi bors
- 3 dl tejföl
- 1 csokor friss kapor (vagy 2 tk szárított)
Elkészítés:
- A gyalult tököt 1-1,5 dl vízben közepes lángon főzzük puhára – nem kell több víz alá, mert a zöldség is levet ereszt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A kaprot tisztítsuk meg és vágjuk apróra, majd adjuk hozzá a tökhöz.
- Az olajat melegítsük fel és pirítsuk meg rajta a lisztet. Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a pirospaprikát. Kevés vízzel keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a tejfölt és keverjük össze.
- A megpuhult tökhöz folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a rántást és forraljuk fel.
A főzelékhez feltét receptet a következő oldalon találsz.