Ezért nem érzed az ízeket, amikor náthás vagy
Te is sokszor gondolkoztál ezen?
Semmi íz
Mindenki ismeri a szituációt, amikor megfázás vagy nátha idején egyszerűen semmilyen ételnek nem érzi az ízét. A dologra persze van tudományos magyarázat, ráadásul nem is bonyolult. Az ízlelés és szaglás szorosan összefüggnek egymással, utóbbi ugyanis befolyásolja az előbbit. Hogy működik ez mégis?
Rágás közben a kaja aromája áthalad az orrüregen, az ott lévő szőrsejtek pedig továbbítják azt az agynak. Ez történik normál állapotban. Amikor beteg vagy, akkor viszont az orrban lévő nyálka miatt a sejtek nem érzékelik az illatokat, és nem is tudják az agyadba szállítani azokat. Ezért nem is kapsz információt arról, hogy éppen milyen ízt kellene érezned. A nátha és a megfázás tehát hatással van az ízlelésre, de arra egyébként nem, hogy milyen hőmérsékletűnek érzékeljük az adott ételt - írja az NDTV Food. Mi a helyzet láz esetén? Olvass tovább, és kiderül!