A nagy hazai kedvenc: Kenyérlángos egyszerűen
Hívhatjuk langallónak, töki pompósnak vagy magyar pizzának, egyszerűen nincs párja.
Kenyérlángos recept - Hozzávalók (4 személyre)
Az alaphoz
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg burgonya
- 25 g élesztő
- 2,5 dl víz (langyos)
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 1 tk pizza fűszerkeverék (elhagyható)
- 2 ek olaj
A feltéthez (variálható)
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- csipet só
- 5 dkg sonka (vagy füstölt, főtt tarja)
- 10 dkg kolbász (füstölt)
- 3 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy fej lila hagyma
- 20 dkg sajt (reszelt)
Elkészítés
A tészta
A feldarabolt krumplit feltesszük főni (kb. 20 percig, a vízbe tk-nyi sót teszünk), burgonyatörővel összezúzzuk, majd hagyjuk hűlni. A 2,5 dl langyos vízhez hozzáadjuk a cukrot, a fél élesztőt, egy kanálnyi lisztet. Miután felfutott az élesztő, a liszttel, krumplival és (ha szeretnénk használni hozzá) a pizza fűszerkeverékkel és a sóval összedolgozzuk, majd meleg helyen hagyjuk kelni.
A feltét
Előveszünk egy kis tálat, beleöntjük a tejfölt, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és egy csipet sót. A lilahagymát, kolbászt, sonkát felvágjuk, karikázzuk, a füstölt szalonnát apróra vágva kisütjük, zsírjával kikenjük a két tepsit, amiben a kenyérlángost sütni fogjuk (a hagymát megsózhatjuk ízlés szerint). Lereszeljük a sajtot. Ha megkelt az alap, két részre osztjuk, kinyújtjuk, az előkészített tepsikbe tesszük, villával megszúrkáljuk és 200 fokra előmelegített sütőben, 5 percig elősütjük. A tetejére fokhagymás tejfölt teszünk, és jöhet rá a többi feltét, kolbász, sonka, szalonna, hagyma, sajt, majd kb. még negyed óráig (ha kell, 20 percig) sütjük tovább.